Němeček dnes vládě předloží návrh navýšení odvodů za státní pojištěnce

2. 4. 2014 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda dostane dnes od ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) návrh zákona, podle kterého by stát měl odvádět od 1. července více na zdravotním pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané. Měsíční platba za šest milionů státních pojištěnců by měla stoupnout ze 787 na 845 korun. Zdravotnictví tak letos získá navíc 2,1 miliardy, podle návrhu mají pojišťovny navýšit nemocnicím platbu za den o 100 korun jako kompenzaci zrušeného stokorunového poplatku.


Příští rok získá resort navíc z vyšších odvodů 4,2 miliardy, s nemocnicemi dostanou náhradu i praxe a lékárny, protože také v nich chce vláda od roku 2015 poplatky zrušit. Návrhy jsou v plánu ekonomické stabilizace resortu, který před týdnem schválila vláda.

Němeček navrhoval také valorizaci plateb státu od roku 2016 podle růstu průměrné mzdy. V návrhu měl i odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven 5,5 miliardy korun, z nich 3,7 miliardy jsou pohledávky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Tyto návrhy vláda zatím neprojednala.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ještě před schválením 2,1 miliardy korun pro nemocnice uvedl, že pokud má uvažovat o uvolnění peněz, musí zdravotnictví projít systémovými změnami. Zmínil centrální nákupy léčiv a přístrojů. Zdravotní pojišťovny by podle něj také měly zveřejnit, kolik platí které nemocnici za stejné výkony.

„Zdravotnictví je netransparentní resort. Trváme na tom, aby rozkryl toky peněz,“ řekl Babiš novinářům poté, co vláda peníze pro nemocnice schválila. Ministr financí také žádá, aby v orgánech zdravotních pojišťoven nebyli lidé, kteří vlastní zdravotnická zařízení. V této souvislosti zmínil člena správní rady VZP Petra Zimmermanna (ODS). Němeček proto navrhne změnu zákona, aby takový střet zájmu nebyl možný.

V reakci na Babišovy požadavky zveřejnil Němeček kroky, které ke zvýšení efektivity resortu dělá. S pojišťovnami vyjednal, že přestanou dávat peníze na přetahování pojištěnců. Zástupci ministerstva, pojišťoven, lékařské komory a odborných společností budou posuzovat nákupy drahých přístrojů pro nemocnice.

Zpřísní se dohled nad státními nemocnicemi, ministr bude požadovat od ředitelů pravidelný přehled hospodaření. Od příštího roku chce ministr zlepšit přístup k informacím pro pojištěnce. Předpokládá, že všechny zdravotní pojišťovny umožní pacientům, aby se on-line dostali ke svým účtům vykázané péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?