Němeček navrhuje zvýšení měsíčních odvodů státu z 845 na 904 Kč

17. 4. 2015 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) navrhuje od příštího roku zvýšit odvody státu do zdravotního pojištění z nynějších 845 korun za měsíc na 904 korun za jednoho státního pojištěnce. Celkem to systému přinese ročně navíc 4,3 miliardy korun.


Němeček to řekl novinářům s tím, že nárůst by měl být využit na zvýšení platů zdravotníků. S pravidelnou valorizací počítá od roku 2017.

„Dnes (ve čtvrtek, pozn. redakce) odesíláme do vnitřního připomínkového řízení návrh nařízení vlády, kterým se zvyšuje platba od 1. ledna 2016 z 845 Kč na 904 korun,“ uvedl Němeček s tím, že ve druhé polovině května by měl návrh být ve vládě. Ministr rovněž připomněl, že pozastavením valorizace v letech 2010 až 2013 přišlo zdravotnictví o 19 miliard korun, které by jinak dostalo od státu.

Němeček věří, že získá schválení od koaličních partnerů, protože k navyšování platů zdravotníků, jež bez navyšování odvodů státu není možné, se zavázali v koaliční smlouvě.

Nárůst odvodů za tzv. státní pojištěnce, což jsou děti, nezaměstnaní či důchodci, odůvodnil ministr tím, že tato skupina čerpá ze zdravotního pojištění největší díl. Stát přitom za tuto kategorii platí nejméně. I lidé zcela bez příjmů platí měsíční pojistné 1242 Kč, tedy téměř o polovinu víc, připomněl.

Ke směrování nárůstu odvodů státu do platů ministr doplnil, že není tajemstvím, že Česko začíná mít problém se zdravotním personálem, nemocnice řeší nedostatek sester i lékařů. „Abychom mohli konkurovat bohatším západoevropským zemím, bez tohoto kroku se neobejdeme,“ řekl.

Doplnil, že situace ve zdravotnictví je v současné době po stránce ekonomické stabilizovaná. Ministerstvo podniká opatření, kterými chce zprůhlednit a zpřehlednit finanční toky v systému. Zdravotní pojišťovny postupně zveřejňují smlouvy. Jakmile bude schválena tzv. transparenční novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, budou mít tuto povinnost uloženou zákonem pod hrozbou sankce.

Z dalších svých kroků Němeček jmenoval obnovení přístrojové komise, která dbá na smysluplné nakupování drahé techniky, postupuje také centralizace nákupů ve zdravotnictví. Novelizují se zákony, které mají zpřehlednit systém vzdělávání lékařů a ostatních zdravotníků, dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?