Německé nemocnice chystají v Praze nábor

19. 9. 2010 7:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Vlna odchodů lékařů z Česka kvůli špatným platovým podmínkám může podstatně zesílit. Zatímco dosud si zajišťovali místa v zahraničí většinou sami, nyní dochází ke zlomu.


Německé a rakouské nemocnice u nás chystají masivní nábor nových tuzemských zdravotníků. Nabízejí jim přitom mnohonásobně vyšší platy, o kterých by se jim v Česku ani nesnilo.

V Praze na říjen dokonce chystají veletrh pracovních příležitostí, kde se představí 30 renomovaných klinik z Německa a jedna rakouská. Své kolegy budou lanařit dokonce i čeští doktoři, kteří se už v cizině uchytili.

„Samozřejmě tam přijedu. Stejně jako stovky kolegů.

Mezi lékaři se zpráva šíří velmi rychle. Co vím, tak mladí lékaři chtějí den před zahájením na místě stanovat. Zajímají mne podmínky v Německu, kde je minimální plat pro neatestovaného lékaře 3662 eur (92 tisíc korun). Atestovaný má mzdu 7000 eur (175 tisíc korun),“ řekla Právu loňská absolventka medicíny Andrea Novotná.

Před odchody, třebaže na druhou stranu platové podmínky kritizuje, varuje šéf České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. „České nemocnice marně shánějí více než 700 lékařů, řada jejich oddělení je personálně zdevastována a ČLK již ani dnes nemůže garantovat občanům, že budou vždy a všude ošetřováni dostatečným množstvím kvalifikovaných lékařů,“ řekl Kubek.

Lékařská iniciativa Děkujeme, odcházíme však upozorňuje: „Nástupní plat lékaře v ČR je asi 14 tisíc čistého. Plat lékaře ve státní nemocnici po 32 letech praxe je asi 23 tisíc čistého měsíčně (bez služeb - pozn. red.).“

Lékaři nyní hrozí tím, že když se situace nezlepší, budou ke konci roku podávat hromadné výpovědi.
„Už máme podporu zhruba patnácti stovek lékařů a to jsme teprve na začátku kampaně,“ řekl Právu tento týden po mimořádném sněmu Lékařského odborového klubu jeho předseda Martin Engel.

„Mladá generace ví, že se dá žít jinde“

Děkan 1. lékařské fakulty Tomáš Zima už Právu řekl: „Mladá generace je sebevědomá, ví, že se dá žít i jinde než u nás. Na jednu stranu mě jako děkana fakulty těší, že náš absolvent se bez problému uplatní ve Francii, Švédsku, Anglii, USA, v Německu. Na druhou stranu jako občana České republiky mě mrzí, že investice, kterou náš stát vkládá do vzdělání, je zhodnocována v jiných zemích.“

Job veletrh Lékařství a zdraví 2010 proběhne v Praze ve Slovanském domě ve dnech 29. až 30. října. Poprvé se touto formou českému odbornému publiku bude prezentovat 31 špičkových zdravotnických zařízení ze Spolkové republiky Německo a z Rakouska. „Vedoucí pracovníci německých a rakouských klinik zde českým lékařům, studentům a absolventům lékařských fakult poskytnou při osobním jednání informace o pracovních možnostech a podmínkách ve svých zdravotnických zařízeních v Německu a v Rakousku,“ říká manažer projektu Randolf T. Kunert, obchodní ředitel pořadatelské Agentury RTK international.

Nabízejí doktorům i atraktivní pobyty

Vedle představení zdravotnických zařízení a přednášek se o své zkušenosti podělí také čeští lékaři, kteří již v cizině pracují. „Případní zájemci tak mohou v osobním kontaktu získat cenné poznatky z praxe a diskutovat o potenciálních možnostech a podmínkách práce v zahraničí,“ upozorňuje pořadatelská agentura.

České doktory chce zaujmout. Každý den bude proto také probíhat slosování o zajímavé ceny. Například o atraktivní pobyty v hotelích. Vstup na veletrh je zdarma, tlumočení do českého jazyka je zajištěno.

Za prvních osm měsíců letošního roku odešlo do zahraničí více lékařů (ČLK vystavila 377 certifikátů pro práci v zahraničí) než za celý loňský rok (336 certifikátů). „Více než 3000 lékařů podepsalo prohlášení, že ke konci roku 2010 podají výpověď z pracovního poměru vzhledem k platovým podmínkám,“ konstatoval Kubek.

Podle pořadatelů náborové akce zahraniční vystavovatelé netrvají na tom, aby čeští odborníci dokonale ovládali cizí jazyk.

„Perfektní znalost němčiny určitě nebude podmínkou,“ říká Zlata Stašková z pořádající agentury.
Podle ní postačí zájemcům jen základní znalost němčiny nebo angličtiny. Kliniky mají zpravidla vlastní doškolovací programy, při kterých se kvalifikovaní odborníci německy rychle doučí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?