Německo zakládá Konopnou agenturu a bude pěstovat marihuanu

6. 3. 2017 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Německo zřizuje Konopnou agenturu a chce začít pěstovat konopí pro lékařské účely. První úrodu očekává v roce 2019.


Informaci přinesl Spolkový ústav pro léčiva, pod nějž bude Konopná agentura spadat. Krok je důsledkem nového zákona, který některým těžce nemocným pacientům usnadňuje přístup k léčebnému konopí.

„Konopnou agenturou přispějeme k zaopatření nemocných konopím v lékařské kvalitě. Navíc můžeme doprovodnými výzkumy získat další důležité poznatky k lékařskému využití konopí,“ je přesvědčen šéf Spolkového ústavu pro léčiva Karl Broich.

Zprvu chce konopí tak jako dosud dovážet z Kanady a Nizozemska. Brzy ale Konopná agentura vypíše výběrové řízení na zajištění produkce konopí v Německu, do něhož se mohou zapojit firmy z celé Evropské unie. Vítězná společnost nebo společnosti pak budou konopí pěstovat ve svých prostorách. Konopná agentura bude následně dohlížet na distribuci konopí lékárnám.

Množství léčebné látky, které bude v příštích letech potřeba, se podle ústavu těžko odhaduje. Zatím mělo v Německu po absolvování poměrně složitého procesu výjimku na užívání léčebného konopí asi tisíc pacientů. Za léčbu navíc museli platit. Při průměrné denní potřebě jednoho gramu konopí na osobu by jen pro zajištění těchto pacientů bylo třeba 365 kilogramů konopí ročně.

Očekává se, že počet pacientů, kteří budou konopí užívat, výrazně stoupne. Lékaři budou mít nově možnost předepsat konopí pacientům například s roztroušenou sklerózou, rakovinou nebo chronickými bolestmi. Navíc ho budou hradit pojišťovny. Léčebné konopí bude k dostání ve formě mastí, kapek nebo sušených květů rostliny.

Léčba konopím je v určitých případech povolena i v Česku. Předepisovat ho mohou onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny a další například na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?