Nemocnice chystají krizové plány

31. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatím v normálním režimu běží provoz devíti nemocnic v Moravskoslezském kraji, které chce v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme momentálně opustit 559 lékařů.


„Provoz nemocnice funguje v plném rozsahu, operační plány neměníme a výkony neutlumujeme,“ uvedla mluvčí Nemocnice ve Frýdku-Místku Jolana Filipová. Obdobná situace panuje i v ostatních osmi zdravotnických zařízeních patřících kraji, i v ostravské Městské nemocnici.

„Pacienty zatím neodmítáme, jen upozorňujeme na nutnost před nástupem si ověřit možnost uskutečnění vyšetření či zákroku,“ doplnil mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Daniel Svoboda. Pokud se ale situace nezmění, tak utlumování provozu by měli pacienti začít pociťovat ve druhé polovině února.

Útlum má začít v půlce února

„To budeme nuceni přijímat nové pacienty a nynější budeme postupně propouštět domů či překládat do jiného zařízení,“ vysvětlil Svoboda. Podle ředitele Nemocnice Třinec Zdeňka Jiříčka budou pacienti o všech krocích informováni s předstihem deseti dnů.

„U nás plánujeme útlum operativy po 17. únoru. Od 23. února bychom utlumili porody, další den provoz na chirurgii a gynekologii, 25. února na neurologii a interně a probíhal by překlad pacientů z ARO a JIP. Překlady ze standardních oddělení by se postupně realizovaly už od 20. února,“ nastínil Jiříček postup ve „své“ nemocnici.

Podle mluvčí Moravskoslezského kraje Šárky Vlčkové mají ředitelé nemocnic a speciálně ředitel nemocnice Frýdek-Místek ve spolupráci s ředitelem ostravské Městské nemocnice popsat rozsah zdravotní péče dle oborů, které budou při vzájemné spolupráci schopni od března zabezpečit.

„Nemocnice mají co nejdříve také upřesnit, jakou zdravotní péči nebudou schopny z personálních důvodů zajistit, a zpracovat harmonogram jednotlivých kroků a opatření, počínaje 9. únorem, směřující k útlumu či ukončení poskytování zdravotní péče v oborech, které nezabezpečí,“ tlumočila úkol zadaný krajskými radními.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?