Nemocnice dostala nový přístroj, znamená větší naději pro ohrožené pacienty

29. 9. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Lůžkovou část anesteziologicko-resuscitačního oddělení Slezské nemocnice předevčírem podpořil sponzorský dar Nadace ČEZ v podobě terapeutické hypotermie.

Po resuscitaci může dojít k trvalému poškození pacientova mozku, a proto je pro záchranu akutně ohrožených pacientů rychlost ošetření stejně důležitá jako dokonalé přístroje. Význam získaného resuscitačního přístroje spočívá ve snižování tělesné teploty pacienta.

Při podchlazení totiž dochází ke zpomalení životních funkcí, a to je pro bezpečné oživení velmi prospěšné. Snížení teploty se nazývá léčebná hypotermie a výrazně zvyšuje šance postiženého člověka na vyléčení bez dalších komplikací.

Důvod je jasný – přežití i další kvalitu života významně ovlivňuje postižení mozku, který srdeční zástava zbavuje kyslíku, a další problémy, spojené s oživovacím procesem.

Jediným způsobem ke snížení rizika takového závažného postižení mozku je pokles tělesné teploty, který sníží metabolickou náročnost mozku. Opavská nemocnice si přístroj dříve musela půjčovat.

„Výsledky byly velmi optimistické, protože všichni pacienti se vrátili do normálního života. Mnozí byli přitom už ve stadiu klinické smrti,“ přibližuje ředitel nemocnice Milan Cvek význam darovaného přístroje, který výrazně obohatí léčebné možnosti opavského anesteziologicko-resuscitačního oddělení.

Slezská nemocnice potřebovala mít pro resuscitační účely svůj vlastní přístroj, ale neměla na něj peníze. Využila možnost sponzorské nabídky Nadace ČEZ a loni v říjnu zaslala projekt s žádostí o nadační příspěvek. Uspěla a Nadace jí terapeutickou hypotermii v ceně 330 000 korun poskytla.
Převzetí sponzorského daru Nadace ČEZ však není jedinou dobrou zprávou opavské nemocnice pacientům.

Další může zajímat lidi s nefunkčními ledvinami. Ve Slezské nemocnici bude ve čtvrtek otevřena nová a už moderně vybavená dialýza, vybudovaná v rámci rekonstrukce pavilonu L. Uživatelům, kteří jsou na ní závislí, bude konečně pomáháno v důstojném prostředí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?