Nemocnice i pacienty čeká velká změna v úhradách od pojišťoven

19. 11. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice i pacienty v Česku čeká podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) nejzásadnější změna ve financování akutní nemocniční péče za posledních 15 let. Místo paušálů budou mít nemocnice od zdravotních pojišťoven platby za diagnózu DRG.


Sjednotí se výše úhrad, toky peněz se zprůhlední, řekl dnes novinářům ministr. Péče bude podle něj dostupnější. Nemocnice už by neměly pacienty odmítat s odkazem na to, že jim ji pojišťovny nezaplatí.

Nový systém by měl být naplno zaveden od roku 2018, vláda schválila, že přípravu uhradí z evropských peněz. Letošek byl prvním rokem příprav, jde o spravedlivé rozdělení 120 miliard korun, jež nemocnice ročně dostávají za péči od zdravotních pojišťoven.

„Chceme, aby nemocnice dostaly spravedlivě zaplaceno za to, co vykonávají, a podmínkou toho je, aby se připravil úhradový systém, který bude odrážet reálné náklady většiny českých nemocnic,“ řekl Němeček před dnešním zahájením odborné konference, na níž po dva dny budou diskutovat o vývoji DRG zástupci nemocnic, zdravotních pojišťoven a krajů.

„Pro pacienta to bude znamenat to, že jeho léčba bude zaplacena tak, aby nebyl v nemocnici odmítán s tím, že od pojišťovny nedostane dostatečně zaplaceno. A zároveň to bude znamenat, že v každé nemocnici bude léčba postupovat podle stejného standardu a bude stejně hrazena,“ dodal.

K dosavadnímu postupu projektu DRG Restart ministr uvedl, že už je ustavena síť čtyř desítek nemocnic, které změní systém svého ekonomického vykazování, aby data byla srovnatelná. Ministerstvo přichystalo legislativní změny, například v Poslanecké sněmovně je novela o ustavení Národního zdravotního informačního systému, která umožní, aby statistici nahlíželi do dat zdravotních pojišťoven, což zatím nemohli.

Pokud se ekonomický restart podaří, bude to pro pacienta znamenat vytvoření datových zdrojů, které mu umožní hodnotit výkonnost jednotlivých nemocnic a prohlížet si výsledky péče na webu, a hlavně by to mělo vést k rozhodnutím, která zvýší dostupnost péče, uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, tvůrce a garant projektu DRG Restart.

„Myslím si, že pacienta ani tolik nezajímá, kolik jeho péče stojí, on ji chce mít včas, na správném místě a dobře poskytnutou, a i v tom mu tento systém bude sloužit,“ shrnul Dušek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?