Nemocnice je předmětem sporů

19. 1. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Považujeme za nevyhnutelné poukázat na kritický stav, který vážně ohrožuje další fungování nemocnice. Tato silná slova veřejně vyslovily primářky boskovické nemocnice, které jsou zároveň zastupitelkami města Boskovice za Věci veřejné.


Poukazují na to, že v nemocnici je ve výpovědní lhůtě dvanáct lékařů, za které nemá vedení náhradu, a tudíž hrozí, že v nemocnici nebude poskytována akutní péče. Kritizují také vedení města, kterému nemocnice patří, že neumožňuje opozici kontrolu nad provozováním zdravotnického zařízení. Jednatel nemocnice Rostislav Verner jejich prohlášení označuje jako snahu vnášet do chodu boskovické nemocnice politiku, která tam nemáco dělat.

„Chtěli jsme, aby Věci veřejné jako opoziční strana měly v dozorčí radě nemocnice svého zástupce. Pan starosta však řekl, že je to nepřijatelné. Rada města vybrala do dozorčí rady kromě jednoho představitele ČSSD zástupce stejných politických stran, které tvoří současnou koalici, a tedy valnou hromadu společnosti Nemocnice Boskovice. Jsme přesvědčeni, že taková dozorčí rada nemůže dostatečně plnit kontrolu nad průhledným provozováním nemocnice,“ prohlásila primářka radiologie a zároveň předsedkyně klubu Věcí veřejných Boskovice Kamila Krausová.

Opozici je také trnem v oku to, že předsedou dozorčí rady je František Jimramovský. „Ten jako ředitel nemocnici přivedl do konkurzního řízení,“ doplnila Krausová.

Krausová narážela na období asi před pěti lety, kdy tehdejší provozovatel nemocnice, společnost IN Boskovice, skončil v konkurzu a město pak muselo v dražbě za desítky milionů korun koupit její vybavení.

„Dozorčí rada byla zvolena zcela demokraticky valnou hromadou. To, že paní Krausové vadí, že nebyla zvolena ona, je její problém. V žádném případě jsem nikdy neřekl, že by kdokoliv byl jako člen dozorčí rady nepřijatelný,“ reagoval starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek.

Upozornil na to, že i primářka dětského oddělení a zároveň zastupitelka Věcí veřejných Martina Přichystalová byla v době, kdy šla nemocnice do konkurzu, součástí jejího managementu. Primářky jsou také přesvědčeny o tom, že od té doby, co jsou zastupitelkami města, jednatel nemocnice Rostislav Verner cíleně pracuje na tom, aby z nemocnice odešly. „Znepříjemňuje nám práci a vypsal na naše posty výběrová řízení. Ta vypsal ještě na místa primářů interního a chirurgického oddělení, protože současní primáři se mu také nehodí,“ tvrdí lékařky. Podle Vernera by politika měla zůstávat před branami nemocnice.

„Bohužel paní Krausová vystupuje víc jako politik než jako primářka. Na nedávném setkání s vedením města a se zaměstnanci nemocnice mě hrubě a nevybíravě přede všemi osočila, nazvala mě nekompetentním manažerem a mocipánem. Přitom obvinění z nekompetentnosti vedení nemocnice nejsou podložena žádnými konkrétními fakty,“ míní Verner.

Ve výpovědní lhůtě je nyní dvanáct lékařů, z toho devět chirurgů kvůli tomu, že se připojilo k celostátní výzvě Děkujeme, odcházíme. Podle jednatele Rostislava Vernera odchází také kardiolog, který získal práci v Německu, dětská kardioložka, která si otevře privátní praxi, a gastroenterolog, jenž výpověď nijak nezdůvodnil. „Za tyto tři lékaře hledáme náhradu. S chirurgy intenzivně jednám, rozhodující jednání budou tento týden,“ uvedl Verner.

Nemocnice v plusu

Podle Krausové dosavadní kroky města i vedení nemocnice naznačují, že by ji město mohlo chtít prodat. „Starosta města na nedávném setkání se zaměstnanci nemocnice něco takového jednoznačně odmítl. Mohu všechny ujistit, že ani já nemám žádný pokyn, abych nemocnici vedl tímto směrem,“ reagoval Verner. Ten odmítá i to, že by boskovická nemocnice měla být vyřazena z páteřní sítě zdravotnických zařízení v Jihomoravském kraji, což zástupci Věcí veřejných také naznačili. „Boskovická nemocnice má na Blanensku naprosto nezastupitelné místo. Vyřazení z páteřní sítě nemocnic jí určitě nehrozí, což máme potvrzeno i z Jihomoravského kraje,“ doplnil jednatel.

Podle něj nejsou ještě ekonomické výsledky nemocnice za minulý rok uzavřené, ale už teď je jisté, že hospodaření skončí v kladných číslech. Reaguje tak na další kritiku Věcí veřejných ohledně toho, že loni v březnu byl odvolán tehdejší jednatel nemocnice Jaroslav Černý. „Bylo to neopodstatněné, vždyť nemocnici dostal z červených čísel. Další odborní pracovníci byli odvoláni v září, což vyvolává další otázky,“ podotkla Krausová. Jenže podle Vernera nebylo všechno tak růžové.

„Objevili jsme některé podezřelé skutečnosti. Na podzim se jimi začala zabývat hospodářská kriminálka,“ tvrdí Verner. Neustálá kritika toho, že město loni v březnu odvolalo Jaroslava Černého, vadí také starostovi Boskovic. „Mrzí mě, že manažerské selhání pana Černého je stále politizováno. Prohlášení Věcí veřejných jsou jen obecnými řečmi, které mají charakter dezinformace,“ dodal starosta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?