Nemocnice Jihočeského kraje chystají na letošek velké investice

15. 1. 2013 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Investice přes 700 milionů korun připravují na letošní rok jihočeské nemocnice. Například v českobudějovickém zdravotním zařízení chystají asi za 200 milionů korun rekonstrukci porodnice s neonatologickým centrem. Další investice půjdou do úprav nemocnic ve Strakonicích nebo v Jindřichově Hradci, řekl novinářům jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).


Českobudějovická nemocnice řeší otázku porodnického centra delší dobu. Kraj uvažoval o tom, že by toto oddělení mohlo být ve staré secesní budově v areálu, která je nyní prázdná. „Byl jsem zastáncem toho, že by bylo vhodné ji zrekonstruovat pro potřeby porodnického centra. Projektové přípravné práce a stavební odborníci ale tento záměr nedoporučili. Proto v českobudějovické nemocnici vznikne nové a moderní porodnické oddělení,“ řekl hejtman.

Kraj chce ještě v českobudějovické nemocnici letos vybudovat parkoviště pro zaměstnance. A za zhruba 50 milionů korun plánuje modernizaci přístrojů na odděleních.

Jindřichohradecká nemocnice zahajuje novostavbu pavilonu D, která bude trvat přibližně rok. Objekt, jehož náklady činí 186 milionů korun, poskytne zázemí pro internu, chirurgii, neurologii, ortopedii a urologii. „Kraj se na této investici podílí částkou přibližně 160 milionů korun,“ řekl Zimola.

Na podzim roku 2012 začala ve strakonické nemocnici dostavba pavilonu s operačními sály. Letos by práce na projektu za asi 300 milionů korun měly skončit. Zhruba polovinu částky jde z evropských dotací, zbytek zaplatí akciová společnost Nemocnice Strakonice a Jihočeský kraj. „My jako kraj se především chceme soustředit na krytí nákladů v těch nemocnicích, které na rozdíl od té českobudějovické nemají takové zisky,“ uvedl Zimola.

Nemocnice České Budějovice hospodařila v roce 2011 se ziskem 80,2 milionu korun. To znamená téměř 94 procent částky, kterou předloni vygenerovalo všech osm jihočeských nemocnic. Ty v roce 2011 v součtu hospodařily se ziskem 85,4 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?