Nemocnice na Vysočině hospodařily loni se ziskem 4,1 mil. Kč

3. 4. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina skončilo v roce 2016 přebytkem 4,1 milionu korun.


Nejlepší výsledek vykázala nemocnice v Havlíčkově Brodě. V roce 2015 ukončilo pět krajských nemocnic hospodaření s přebytkem přes sedm milionů korun. Loňský výsledek ovlivnila hlavně struktura úhradové vyhlášky a pětiprocentní růst platových tarifů. Řekl to hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Výsledky loňského hospodaření nemocnic projedná rada kraje začátkem dubna.

Loni se krajské nemocnice musely podle hejtmana stejně jako v minulých letech vypořádat hlavně s napjatou personální situací, která v jednotlivých zařízeních kolísá. „V Třebíči byly problémy na urologii, v Pelhřimově na gynekologii, to se však v průběhu roku příchodem nových lékařů zlepšilo. Plošně ale trvá nedostatek internistů, a to jak primářů a jejich zástupců, tak i pracovníků na lůžkových odděleních,“ řekl Běhounek. Obtížně se obsazují také místa praktických lékařů a pediatrů v ambulancích. Podle hejtmana však nikde není situace natolik dramatická, aby ohrožovala chod nemocnic.

Kraj se však podle hejtmana potýká s odchodem sester a ošetřovatelů nejen z nemocnic, ale i sociálních zařízení. Lidé odcházejí za lepšími výdělky, například do průmyslu. „Firmy nám pracovníky přetahují, já ale věřím, že se časem vrátí,“ řekl Běhounek. Podle něj chybí na Vysočině přibližně osm desítek lékařů a asi tři stovky sester a ošetřovatelů, aby mohl být zajištěn provoz bez přesčasů a bez větších problémů o dovolených. Kraj Vysočina podle hejtmana podporuje zdravotníky například náborovými příspěvky a stipendii pro studenty.

Nemocnice v Jihlavě a Třebíči se letos musí vypořádat hlavně s rozsáhlými investičními a rekonstrukčními akcemi, které se dělají za plného provozu. V Jihlavě stavbaři rekonstruují interní pavilon, v Třebíči výstavba nového pavilonu chirurgických oborů. Zbývající nemocnice mají za úkol udržet vyrovnané hospodaření i při vzrůstajících mzdových nákladech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?