Nemocnice nakupují rajský plyn za velmi rozdílné ceny

10. 2. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadační fond proti korupci (NFPK) získal údaje o cenách některých plynů používaných ve zdravotnictví a na jejich základě porovnal ceny medicinálního kyslíku a rajského plynu v sedmi nemocnicích. Z porovnání plyne dramatický rozdíl v jednotkových cenách, za které nemocnice plyny nakupují, a rovněž i jejich vysoká cena oproti cenám plynů technických či potravinářských.


Jak NFPK připomněl, do roku 2008 byl kyslík i rajský plyn (oxid dusný) používán ve zdravotnictví jako obyčejný plyn (s nároky na kvalitu nutnou pro zdravotnické účely). V roce 2008, kdy resort vedl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a jeho první náměstek Marek Šnajdr, se oba plyny staly léčivými přípravky, a to na základě registrační vyhlášky o léčivých přípravcích č. 228/2008 Sb. Důsledkem byl skokový nárůst cen těchto plynů, a tedy také nárůst zisků malé skupinky dodavatelů medicinálních plynů.

Diametrální rozdíly

NFPK porovnal ceny medicinálního kyslíku a rajského plynu v pěti nemocnicích řízených ministerstvem zdravotnictví a ve dvou nemocnicích řízených kraji. Z porovnání plyne několik závěrů.

„Zatímco Nemocnice Na Bulovce platí bez dalších poplatků přibližně 53 Kč bez DPH za metr krychlový plynného medicinálního kyslíku v lahvi o objemu 50 litrů, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady platí za totéž (avšak od jiného dodavatele) již přibližně 131 korun. Nemocnice Vyškov coby příspěvková organizace Jihomoravského kraje platila za uvedené v roce 2013 přibližně 173 Kč a nejméně tolik platí i v roce 2015. Rekordmankou je pak Fakultní nemocnice Olomouc, která platí skoro 186 Kč za metr krychlový plynného medicinálního kyslíku v láhvi o objemu 50 litrů,“ uvádí v tiskové zprávě NFPK.

Ceny za objemy plynů u jednotlivých nemocnic naleznete zde. Obdobné rozdíly lze nalézt i v cenách plynného kyslíku dodávaného v lahvích o jiných objemech (více zde).

Drahý i kapalný

Kyslík je však možné dodávat také v kapalném skupenství – i v takových dodávkách jsou velké rozdíly. „Zatímco jeden kilogram medicinálního kapalného kyslíku bez dalších poplatků stojí Nemocnici Na Bulovce 4,54 Kč (bez DPH), Fakultní nemocnici Královské Vinohrady stojí totéž (opět od jiného dodavatele) skoro dvojnásobek (přibližně 8,38 Kč) a Nemocnici Prachatice pak 8,99 Kč, skoro stejně, jako Fakultní nemocnice Olomouc (9,10 Kč za kg).

Rekordmankou v této kategorii je Nemocnice Vyškov, která na základě výsledků veřejné zakázky Dodávky kapalného medicinálního kyslíku pro organizace Jihomoravského kraje 2015 – 2016 platí bez dalších poplatků přibližně 10,74 Kč za kilogram kapalného kyslíku (12,25 Kč za litr),“ informoval NFPK s tím, že organizacemi Jihomoravského kraje se přitom rozumí sedm nemocnic, tedy uvedené dramatické rozdíly lze jen těžko vysvětlit množstevními slevami. Obdobné rozdíly panují i v cenách za rajský plyn (zde).

Medicinální kyslík

Jak fond dále podotkl, nejmenovaná velká německá nemocnice hradí 0,16 eur (přibližně 4 Kč) za metr krychlový medicinálního kyslíku, jedná se ovšem o nejlepší cenu za odběr značného množství uvedené látky. Ceny medicinálních plynů jsou však podle NFPK v nepoměru i ve srovnání s cenami obdobných plynů technických či potravinářských.

Tak např. Fakultní nemocnice Hradec Králové platí za medicinální kyslík o koncentraci 99,5 % v lahvi o objemu 50 litrů při plnícím tlaku 200 barů skoro dvojnásobnou cenu (1300 Kč bez DPH a bez poplatků), než kolik platí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady za technický kyslík o koncentraci (čistotě) 99,5 % v lahvi o stejném objemu a o stejném plnícím tlaku (737 Kč bez DPH a bez poplatků).

„Drahé medicinální plyny jsou jen kapkou v moři nehospodárností veřejného zdravotnictví. Jsem přesvědčen, že nejde jen o nedbalost,“ komentoval zjištění ředitel NFPK Petr Soukenka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?