Nemocnice pacienty neodmítá

14. 7. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Olomouc může díky dohodě s pojišťovnami nadále poskytovat i drahou biologickou léčbu.


Pro pacienty s onkologickým onemocněním či roztroušenou sklerózou, kterým by mohla pomoci špičková, ale velice drahá biologická léčba, má Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) dobrou zprávu.

Nebude je muset odmítat kvůli letošním úsporným škrtům v systému zdravotnictví. V některých specializovaných centrech v zemi již stop stav na nejdražší péči vyhlásili.

„Jednáním se zdravotními pojišťovnami se nám podařilo dosáhnout v oblasti nejnákladnější péče, jako je například specializovaná onkologická léčba, léčba roztroušené sklerózy a podobně, limitu přibližně na úrovni roku 2010. Pro naše pacienty je to dobrá zpráva, protože jim budeme moci poskytnout péči ve stejném rozsahu jako v minulém roce a nebudeme muset nemocné z naší spádové oblasti odmítat,“ uvedl mluvčí FNOL Egon Havrlant.

„Vzhledem k ekonomické situaci ve zdravotnictví oceňujeme přístup pojišťoven při jednáních, tento stav považujeme za hraničně únosný,“ dodal.

Nemocnice se již kvůli škrtům dostala na úroveň financí ještě o něco menší než v roce 2009 a musela začít s omezováním plánovaných výkonů.

Pro pacienta to znamená prodlužování objednací doby.
„Na operaci kýly či žlučníku může čekat v řádu týdnů,“ zmínil koncem června Havrlant konkrétní chirurgický výkon.

Úsporná opatření doléhají na celou řadu medicínských oblastí. Nemocnice musejí utlumit péči. „Na základě objednávky zdravotních pojišťoven bychom měli poskytnout méně péče než v roce 2009. Přes plánování a tlumení nových provozů poskytujeme stále více péče, než uhradí plátci zdravotního pojištění. Musíme proto dále redukovat,“ vysvětlil v červnu mluvčí s tím, že nemocnice nemůže jít do zadlužování, ale musí hospodařit s vyrovnaným rozpočtem.

Největší nemocnice v Olomouckém kraji hospodaří s rozpočtem 4,5 miliardy korun.
FNOL se nevyhne ani další redukci lůžkového fondu. Za posledních pět let zrušila sto lůžek a ke konci minulého roku ubyla další stovka. „Snažíme se péči racionalizovat, abychom nemocnici nezadlužovali. Musíme postupovat i směrem, který není pro pacienty příznivý,“ dodal Havrlant.

Kvůli nákladné biologické péči se v České republice už konají první soudní spory. Informaci přinesli Hospodářské noviny. Spory jsou dva, v jednom žaluje pacient nemocnici, která ho údajně odmítla přijmout do onkologického centra.

Ve druhém soudním sporu pak jde o to, že nemocnice měla pacientovi možnost drahých účinných léků úplně zatajit. Zjistit bližší informace je však podle listu těžké. „Soudce o tom nechce mluvit. Rozhodování v této věci je složité.

Na jedné straně zákonné právo pacienta na léčbu, na straně druhé pak všichni víme, jaká je ekonomická situace,“ citovaly noviny Jolanu Těšinovou, právničku z České lékařské společnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?