Nemocnice Pardubického kraje nedostávají dotace na běžný provoz

27. 5. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Pardubického kraje už nedostávají od hejtmanství dotace na běžný provoz. Na letošní rok získají jen příspěvek na činnosti, které zdravotní pojišťovny hradí jen zčásti nebo vůbec, například na pohotovostní služby a provoz protialkoholní záchytné stanice. Bez další pomoci kraje by se však dostaly do vážných ztrát.


„Už minulý rok, kdy jsme navyšovali základní jmění, nemocnice fungovaly bez mimořádných plateb,“ řekl ČTK hejtmanův náměstek Roman Línek (KDU-ČSL). Hospodaření nemocnic vylepšují takzvané vyrovnávací platby. Jejich konstrukce je taková, že nemocnice vyčíslí, jakou částku potřebují, hejtmanství od ní odečte formální nájemné za využívání nemovitostí v majetku kraje, splátky projektů na úspory energií a pojištění majetku a odpovědnosti za škodu a zbytek zdravotnickým zařízením převede. V roce 2012 kraj poskytl zdravotnickým zařízením touto formou přes 215 milionů, o rok později více než 145 milionů a vloni 122 milionů korun.

„Rád bych se dostal k tomu, že by nám nemocnice časem byly schopné za nájem platit. My bychom nájemné vraceli zpět do obnovy majetku,“ uvedl Línek.

Pro letošek vedení kraje schválilo vyrovnávací platby ve výši 116,6 milionu korun. Reálně nemocnicím do 31. července převede 20,6 milionu korun.

Spojené nemocnice Pardubického kraje minulý rok vykázaly celkový zisk 37,5 milionu korun, dosáhly ho však jen díky subvencím hejtmanství. V předchozích letech byly nemocnice celkově vždy ve ztrátě, předloni jen tři miliony, předtím podstatně více. Na letošní rok si naplánovaly ztrátu asi 20 milionů korun. Stojí za ní zejména dohodnuté zvýšení mezd.

Minulý rok se pět do té doby samostatných nemocnic spojilo do jedné společnosti Nemocnice Pardubického kraje. Fúze má zajistit lepší řízení a hospodaření zdravotnických zařízení a odstranit hrozbu insolvence.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?