Nemocnice pilují krizový plán

16. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Slib ministra zdravotnictví Leoše Hegera, že přidá lékařům peníze, šéfy nemocnic na jižní Moravě příliš neuklidnil. Přestože dohoda mezi nespokojenými odboráři a ministerstvem leží na stole, ředitelé stále připravují krizový plán.


Ten má zajistit hladký chod nemocnic od prvního března, kdy hrozí, že do práce nepřijde asi pět stovek lékařů.

„Dokud ministerstvo jasně neřekne, že odchody nehrozí, musíme být připraveni na vše,“ prohlásil ředitel Fakultní nemocnice Brno RomanKraus. Krajský úřad přípravu nouzových opatření zatím jen pozastavil.

„Odvolal jsem jednání bezpečnostní rady, ale přípravy zřízení krizového dispečinku pokračují. Ten shromáždí informace o volných místech v nemocnicích a zajistí přesun pacientů mezi nimi,“ vysvětlil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Pokud se odboráři s ministrem dnes nedohodnou, bezpečnostní rada kraje zasedne zítra.
Odboráři zatím nechtějí prozradit, zda nabídku ministra přijmou.

„Dostali jsme kompletní verzi dokumentu. Předložíme jej lékařům a ve středu ho projednáme na Lékařském odborovém klubu.
Do té doby se rozhodně nebudeme vyjadřovat,“ řekla šéfka odborů z brněnské úrazové nemocnice Lenka Doležalová.

Vyčkávají i ředitelé krajských nemocnic. „Máme připravený krizový plán, ale nyní čekáme, jak se k návrhu dohody vyjádří odboráři,“ uvedl ředitel nemocnice v Ivančicích na Brněnsku Jaromír Hrubeš. Přislíbil také, že přijme všechny lékaře, kteří dali výpověď, zpět.

Stejnou záruku dal lékařům ve výpovědi také ředitel brněnské úrazové nemocnice Karel Doležal. „Vezmu je všechny zpátky. Nechci si v jednání s lékaři zavírat cestu a ohrozit nemocnici a pacienty,“ uvedl Doležal. Naopak ředitel brněnské fakultní nemocnice Kraus návraty všech lékařů na kliniky zváží.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?