Nemocnice Plzeňského kraje dostávají od pojišťoven návrhy smluv

12. 12. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrhy smluv na poskytování zdravotní péče od ledna 2013 dostávají postupně od pojišťoven nemocnice vlastněné Plzeňským krajem. Domažlická, stodská a klatovská nemocnice obdržely návrhy smluv na pět let, nemocnice v Rokycanech na tři roky.


Návrhy vycházejí z předběžných dohod mezi zástupci nemocnic, kraje a krajského Zdravotnického holdingu z poloviny listopadu, informoval ČTK šéf holdingu Jiří Fojtík. Podle dohod by neměla být ohrožena existence žádné z nemocnic a nehrozí ani zánik žádného nemocničního oddělení.

Smlouvy, které nemocnice dostávají od minulého týdne, jsou rozdílné. V některých totiž chybí podstatná příloha s výčtem a rozsahem nasmlouvaných výkonů. „Někde tato příloha je, ale třeba obsahuje menší rozsah výkonů, než byl dosud,“ uvedl Fojtík. Nemocnice a holding dokumenty průběžně analyzují a pak budou informovat Asociaci krajských nemocnic a Asociaci českých a moravských nemocnic, které budou jednání s pojišťovnami zastřešovat. „Je pravděpodobné, že po vyhodnocení návrhů smluv budeme s pojišťovnami o jejich podobě dále jednat. A budeme také čekat, jak dopadne jednání asociací,“ dodal Fojtík. Komentáře ke svým smlouvám zasílají také nemocnice z dalších regionů.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Václava Šimánka (ČSSD) pojišťovny ujišťují, že spektrum péče ani objemy by se neměly výrazně měnit. Chybějící přílohy se seznamy péče slibují brzo dodat. Podle dřívější dohody by měly ještě smlouvy posoudit takzvanou supervizí společně zástupci Asociace krajů, ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a zástupci svazu zdravotních pojišťoven, uvedl radní.
Zdravotní pojišťovny původně v kraji požadovaly redukci péče v některých zařízeních. Nechtěly například uzavřít smlouvy s porodnicí a gynekologií nemocnice v Rokycanech, ohroženo bylo i tamní dětské oddělení, jistotu zachování celého rozsahu péče neměla ani nemocnice ve Stodu. Na listopadovém jednání se ale situace změnila a v ohrožení není žádné oddělení krajských nemocnic.

Pojišťovny trvaly na restrukturalizaci lůžek, kraj se jisté racionalizaci nebrání. Redukci 123 akutních lůžek, tedy zhruba 15 procent všech akutních lůžek v krajských nemocnicích, jak to už dříve požadoval Heger, navrhl holding pojišťovnám už 6. ledna. Zásadně ale odmítal rušení jakéhokoliv oddělení. Pro malé čtyřoborové nemocnice, jako jsou například Rokycany či Stod, by zrušení oddělení vedlo k zániku celé nemocnice.

Plzeňský kraj je jediný, který nemá nemocnici v každém okrese - chybí na severním Plzeňsku a na Tachovsku.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?