Nemocnice: Poplatky vracíme pacientům v novém vybavení

7. 4. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Za pobyt ve Fakultní nemocnici Olomouc dali loni lidé 18,6 milionu. Vláda chce poplatek zvýšit.


Pokud včerejší rozhodnutí vlády projde parlamentem, od podzimu budou lidé při placení pobytu v nemocnici vytahovat z peněženky více peněz. Vláda zvedla poplatek ze šedesáti na sto korun.

Nemocnice na Olomoucku loni od nemocných vybraly právě na poplatcích za pobyt na lůžku miliony korun. Ty se však snaží pacientům vracet. Peníze investují do zázemí ambulancí. Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) loni nakoupila tři stovky nových nemocničních lůžek pro větší pohodlí nemocných, které choroba či zranění upoutaly na postel.

„Za loňský rok jsme vybrali na poplatcích za hospitalizaci 18,6 milionu korun,“ uvedl Egon Havrlant, mluvčí FNOL. „Peníze z regulačních poplatků se snažíme pacientům vracet. V minulosti jsme investovali do zlepšení prostředí, například v ambulancích jsme dali peníze do vybavení. V loňském roce jsme zakoupili tři sta nových lůžek na III. internu, na plicní kliniku, na onkologii a neurologii. V podobných investicích do zlepšení prostředí hodláme nadále pokračovat,“ uvedl Havrlant.

Nemocnice Šternberk loni inkasovala na poplatcích od hospitalizovaných pacientů 3,6 milionu korun. „Všechny tyto peníze směřují na nákup zdravotnické techniky, materiálu a modernizaci vybavení.

Z peněz nemocnice zakoupila například moderní lůžka, včetně nočních stolků, která již slouží pacientům,“ uvedla Hana Szotkowská, mluvčí holdingu Agel, pod který spadá i šternberská nemocnice.

Vliv na rodinný rozpočet

Navýšení poplatku za pobyt v nemocnici podle zdravotníků přispěje k tomu, že lidé budou ještě více přemýšlet o svém zdraví a investování peněz do toho, co je pro ně důležité. A ovlivní rozhodování těch, kteří musejí s domácím rozpočtem hospodařit šetrněji než jiní. Že by pacienti ve větším počtu tlačili na ukončení pobytu v nemocnici kvůli poplatkům, s tím se zdravotnická zařízení nesetkala.
Například Odborný léčebný ústav v Moravském Berouně řešil zatím jen několik případů. „Rozhodně nejde o masový jev,“ sdělila ředitelka Jana Ferancová. „V případě, že je ekonomicky tlačen k reversu někdo, kdo není doléčený, je to vážný problém, který v důsledku po dnech či týdnech může vést k opětovné hospitalizaci na akutním lůžku,“ poznamenala Ferancová.
Ředitelka ústavu odhaduje, že postupně přibude pacientů, kteří budou osvobozeni od povinnosti platit regulační poplatek kvůli zhoršení sociální situace. „Otázkou potom je, kdo zdravotnickým zařízením, která dlouhodobě hospitalizují tyto pacienty osvobozené od regulačních poplatků, uhradí výpadek. S poplatky kalkulujeme v rozpočtu stejně jako s jiným předvídatelným příjmem,“ poukázala Ferancová. … 12

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?