Nemocnice, prádlo a neprůstřelné vesty

30. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyrábí neprůstřelné vesty a značkové prádlo, léčí lukrativní klientelu. Pražská státní Nemocnice Na Homolce s úspěchem praktikuje systém dceřiných firem, za který má jít před soud bývalý ministr informatiky Vladimír Mlynář...


Hospodařit s nulou je pro většinu českých nemocnic snem. Zato pražská Nemocnice Na Homolce vykazuje ročně zisk v desítkách milionů, aniž by čerpala dotace.

Vlastní několik výdělečných firem; jedna z nich láká bohaté klienty na luxusní péči, jiná obléká vojáky a policisty do neprůstřelných vest a lyžařskou a cyklistickou reprezentaci do špičkového sportovního prádla.

Ředitel nemocnice Oldřich Šubrt získal nedávno titul úspěšný manažer roku, za podobné manažerské postupy byl přitom exministr Vladimír Mlynář nedávno obviněn z několika trestných činů.

Předloni nařídil Mlynář státnímu ústavu Testcom, aby vytvořil dceřinou společnost, “ eseróčko“ Testcom servis, které mělo provozovat portál veřejné správy.

Šubrtem vedený státní ústav si založil akciovou společnost Stylmed H a společnost s ručením omezeným Consult H. Stylmed dodává nemocnici léky, Consult se zabývá poradenstvím, zajišťuje nadstandardní lékařskou péči a vlastní Výzkumný ústav pletařský v Brně.

Název v tomto případě klame, jde o klasickou továrnu, která kromě několika zdravotnických výrobků produkuje zmíněné neprůstřelné vesty a značkové prádlo. Rozdíl mezi Mlynářovým Testcomem a Šubrtovou Homolkou je jediný.

Ředitel stačil impérium vytvořit ještě předtím, než zákon v roce 2000 zakázal státním organizacím zakládat obchodní společnosti. Ani to ovšem neplatí úplně. V roce 1999 nemocnice na nátlak ministerstva zdravotnictví prodala dceřinou společnost Consult H soukromé firmě Medicamenta; poté co firma nezaplatila, však od ní zdravotnické zařízení v roce 2002 Consult převzalo zpět.

Čistotu transakce tehdy zkoumala policie, vyšetřování nakonec odložila. Zajímavý přesun a návrat “ eseróčka“, které Homolce umožnily obejít nový zákon a pokyn nadřízeného ministerstva, nejsou jediné podivnosti unikátního “ holdingu“ ředitele Šubrta.

Je založen na personálním a majetkovém propojení několika státních a soukromých společností. Mezi nimi dominuje již zmíněná Medicamenta, skupina firem, která dodává do nemocnic včetně Homolky léky, zařízení či zdravotnickou techniku.

Homolka odebírá od Medicamenty výrobky prostřednictvím firmy Stylmed H na základě interního výběrového řízení. S druhou dceřinou společností Homolky, Consult H, je Medicamenta propojena přímo:

jedinou jednatelkou Consultu je Emilie Bialešová, která sedí v představenstvu Medicamenty a dozorčích radách tří dalších napojených firem. Mimo to vystupuje Bialešová také v dozorčí radě Homolkou vlastněného Výzkumného ústavu pletařského.

Výhradním distributorem výrobce prádla a neprůstřelných vest je Conjoint Export Services Praha, firma stoprocentně vlastněná opět Medicamentou. Sám ředitel Šubrt sedí v dozorčí radě pletařského ústavu, spolu s manželkou a švagrovou vlastní realitní firmu Oáza reality, která sídlí v Praze přesně na stejné adrese jako jedna firma skupiny Medicamenta.

Kromě Oázy provozuje Šubrt ještě jinou společnost s názvem PMC; všichni tři společníci z firmy přitom našli místo v dceřiné společnosti Homolky Stylmed H; František Tovaryš v představenstvu, Petr Niederle a Milan Ročeň v dozorčí radě.

Další místa v orgánech dceřiných firem Homolky obsadili Šubrtovi náměstci z nemocnice. Šubrt střet zájmů odmítá. “ Určitě ne, i když dohady mohou být různé.

Nejsme Německo, u nás se prostě lidé v branži stále potkávají,“ říká. Členku vedení Medicamenty Bialešovou prý Homolka angažovala ve firmách proto, že je finanční a daňová odbornice.

Proč sídlí realitní firma rodiny Šubrtových na stejné adrese jako jedna z firem skupiny Medicamenta? “ Nevěděli jsme tenkrát, kam to dát,“ odpovídá Šubrt. Ani ministerstvo zdravotnictví nemá k propojení výhrady a otázky na střet zájmů považuje za spekulativní.

Předloni přitom ministerská kontrola zjistila, že dceřiná společnost Homolky, Stylmed H, nakupuje léky a zdravotnický materiál v rozporu se zákonem bez výběrového řízení.

Dnes vedení resortu říká, že činnost dceřiných firem Homolky je její vnitřní záležitost, pokud nezatěžuje hospodaření nemocnice: “ V propojení majetkovém a personálním neshledáváme protiprávní jednání.“ Proto také ministryně Milada Emmerová před měsícem potvrdila ředitele Šubrta ve funkci i na další roky.

Týden, Miroslav Korecký

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?