Nemocnice Přerov loni získala 400 nových dárců krve

6. 2. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Přerově loni díky náborovým kampaním přilákala přes čtyři stovky nových dárců krve, což je nejvíc za posledních deset let.


Přerovská nemocnice, která je součástí skupiny Agel, v roce 2012 i díky tomu výrazně zvýšila počet odběrů krve a plazmy. ČTK to řekl primář transfuzní stanice přerovské nemocnice Štefan Repovský.

„K nárůstu odběrů krve dochází kontinuálně už od roku 2004. Loňský rok však určitě stojí za povšimnutí. Podařilo se nám získat celkem 407 prvodárců, což je nejvíc za posledních deset let. Například v roce 2011 přišlo poprvé darovat krev 337 lidí a v roce 2008 se podařilo získat nemocnici 222 prvodárců,“ uvedl Repovský. Před deseti lety přerovská nemocnice evidovala 119 nových dárců krve.

Pracovníci transfuzní stanice přerovské nemocnice loni provedli celkem 3324 odběrů krve a 3270 odběrů plazmy, zatímco v roce 2011 jich v případě krve evidovali 3095 a u plazmy 3022.

Přerovská nemocnice loni v létě spustila tříměsíční kampaň zaměřenou na děti, které měly přesvědčit své blízké, aby darovali krev. Odměnou jim byly lístky do bazénu nebo na zimní stadion. Kampaň zdvojnásobila počet dospělých dárců krve.

„Od 13. července do 13. října jsme zaregistrovali 145 prvodárců, z toho 77 žen a 68 mužů. Přitom za stejné období předchozího roku jsme celkově zaregistrovali jen 63 prvodárců,“ podotkl primář. Úspěšná podle něj byla i náborová akce, kdy registrovaní dárci krve dostali malý dárek za to, když přivedli nového dárce.

Nemocnicím v Olomouckém kraji se každoročně v létě snižují zásoby krve, neboť dárci odjíždějí na dovolené. Transfuzní stanice proto hlavně o letních prázdninách pořádají náborové akce s cílem přilákat nové dárce. Například prostějovská nemocnice v předchozích letech cílila na začínající řidiče, v Olomouci mohli dárci soutěžit o let balonem nebo získali návštěvu v solné jeskyni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?