Nemocnice riskují: jednorázové pomůcky používají vícekrát

16. 2. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Některá zdravotnická zařízení se snaží šetřit i za cenu možného vážného poškození zdraví pacienta. Při operacích nebo intervenčních zákrocích používají některé pomůcky určené výhradně k jednorázovému zákroku opakovaně, jen po vlastním vyčištění a sterilizaci.


Zdravotním pojišťovnám je však při zákrocích vykážou vždy, jako by byly nové. Nemocnice to ale odmítají.

„Podle hrubých odhadů se některé jednorázové prostředky používají dvakrát až třikrát,“ řekl Právu včera Miroslav Palát, prezident CzechMed, což je Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků. „Může jít o stovky miliónů korun.“ Ty pojišťovny zaplatí zbytečně.

O co své tvrzení Palát opírá? „Ze zjištěného rozdílu toho, kolik výkonů je s daným jednorázovým materiálem uděláno a kolik takto jednorázových prostředků se prodá.

A také z osobních svědectví lidí, kteří s procesem sterilizace přijdou do styku, respektive s lidmi, kteří mají co do činění s operačním či intervenčním výkonem,“ vysvětluje Palát.

Nemocnice, které Právo oslovilo, to však odmítají. Tvrdí, že jednorázové pomůcky používají výhradně jednou.

„Recyklaci jednorázových pomůcek v Česku jednoznačně zakazuje vyhláška ministerstva zdravotnictví,“ řekl Právu Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Nejde ale jen o možný podvod. Je to i velký risk se zdravím pacienta i operatéra. Konstrukce a materiál, z nichž jsou jednorázové pomůcky vyrobeny, totiž neumožňují opakované čištění a sterilizaci. Nejsou na to stavěny. Pokud se tak stane, mohou obsahovat bakterie nebo viry a zanést do těla pacienta rozsáhlou infekci. A to je velmi nebezpečné.

Horák: Byl by to podvod

Pojišťovny ale nemají mnoho šancí zdravotnická zařízení, která takto šetří, odhalit. Nicméně poznatky CzechMed jsou varující. Asociace si je nechce nechat pro sebe a bude víc spolupracovat s pojišťovnami při odhalování těchto případů. Mohlo by například jít o kontroly tam, kde rozpor mezi výkony s použitím jednorázových pomůcek a jejich nákupem zjevně nesouhlasí.

„Pokud bychom na to přišli, byl by to podvod, který by mohl skončit velkou pokutou nebo u soudu,“ řekl Právu ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák.

Že nejde jen o ryze český problém, ukazují příklady z Německa. Tam dokonce zdravotní pojišťovny zjistily, že 800 tisíc pacientů dostane infekci při použití recyklovaného jednorázového prostředku a 40 tisíc lidí ročně na to zemře. V ČR podobný výzkum učiněn nebyl.

Horák tvrdí, že i sami výrobci jednorázových pomůcek, které jsou nesmírně drahé a stojí i několik tisíc korun, by se však měli zamyslet. „Některé pomůcky by mohl sám výrobce recyklovat a znovu vracet do zdravotnictví. Uspořilo by to peníze ze zdravotního pojištění.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?