Nemocnice ušetří na vytápění miliony

18. 10. 2010 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Uherskohradišťská nemocnice už nepřipomíná staveniště, čtyřměsíční rekonstrukce tepelné infrastruktury za 65 milionů korun skončila. Jejím výsledkem je moderní systém vytápění, který špitálu ročně ušetří miliony za výrobu tepla. Po třiceti letech z areálu zmizel i nevzhledný nadzemní parovod.


Vedení nemocnice o rekonstrukci špatného, technicky zastaralého a těžko regulovatelného parního systému usilovalo léta, ale jeho přání brzdily finanční nároky. Obrat přinesla až sedmnáctimilionová dotace z Evropské unie, na kterou dosáhl Zlínský kraj jakožto zřizovatel.

„Roční náklady snížíme na polovinu, ušetříme zhruba tři až šest milionů korun,“ uvedl Antonín Karásek, ředitel Uherskohradišťské nemocnice.

„Největším přínosem je možnost regulovat vytápění každé budovy zvlášť podle potřeby, což odbourá letité problémy, kdy některá oddělení byla přetopená a jiná se stěží dařilo vytopit na požadovanou teplotu,“ doplnil tiskový mluvčí Jan Hrdý. Původní parovodní systém ze 70. let minulého století už byl podle něj zcela nevyhovující, rekonstrukce už byla nevyhnutelná.

„Nejnáročnější bylo pokládání dvou větví předizolovaného teplovodního potrubí do země, což si vyžádalo četné výkopy. Areál tak vypadal jako jedno velké staveniště. Postup prací navíc do značné míry komplikovalo deštivé počasí,“ podotkl Hrdý.

Nemocnice ještě v brzké době plánuje výměnu nových rozvodů pitné vody, včetně opatření proti šíření Legionelly, a zateplení objektů a úpravu vnitřních rozvodů topení za dalších šedesát milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?