Nemocnice v Brně má za 140 mil.tři nové operační sály i lůžka JIP

17. 2. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno za 140 milionů korun zrekonstruovala část chirurgického oddělení a popáleninového centra.


V centru zmodernizovala dva operační sály a rozšířila prostory. Na chirurgii získala nový operační sál, zdvojnásobila počet lůžek jednotky intenzivní péče a opravila další pokoje. Novinářům to řekl ředitel nemocnice Roman Kraus. Nemocnice tím vyřešila nedostatek prostoru intenzivních lůžek a zvýšila kapacitu sálů. Asi 100 milionů dostala od státu, zbytek zaplatila ze svého.

Nemocnice měla na chirurgii šest lůžek JIP a kapacita nestačila. „Nyní máme těchto lůžek dvanáct. Kromě toho jsme udělali čtyři nadstandardní pokoje a další standardní chirurgické,“ informoval Kraus. Lůžek standardní péče má nemocnice na chirurgii 50 a jejich počet zůstal stejný. Část z nich se ale zmodernizovala v souvislosti s jejich přesunem do uvolněných prostor po tkáňové bance. Po nich vzniklo místo pro navýšení počtu lůžek JIP.

Kromě toho má nemocnice tři nové sály. Dva vznikly rekonstrukcí na popáleninovém centru a jeden je zcela nový na chirurgii. „Už nám nestačila kapacita centrálních sálů, takže chirurgický sál bude sloužit k menším operacím nejen chirurgické kliniky, ale i dalších pracovišť. Cílem je zvýšit kapacitu a průchodnost centrálních operačních sálů, které jsou velké a slouží největším operacím,“ uvedl Kraus.

Podle něj byly dva sály na popáleninovém centru zastaralé. „Dá se říct, že byly v podstatě jenom zákrokové a nestačily provozu. Když se klinika do těch míst stěhovala na počátku devadesátých let, bylo to jen takové provizorium. Vydrželo přes 25 let,“ zdůraznil Kraus. Dodal, že sály mají kompletní vybavení od operačních stolů až po světla. Nemocnice podle ředitele provede asi 30.000 operací za rok. Sály na popáleninovém centru si vyžádaly rozšíření. Proto vznikla přístavba, kam se přesunula lůžková jednotka dospělých se 16 lůžky. Jejich počet se nezměnil. Upravilo se i sociální zázemí dětského oddělení a personálu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?