Nemocnice v ČR hospodařily vloni se ziskem téměř 300 milionů

11. 5. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v ČR hospodařily vloni se ziskem téměř 300 milionů korun. Celkové výnosy dosáhly 130,287 miliardy, náklady 130 miliard. S kladným hospodářským výsledkem skončily nemocnice ministerstva zdravotnictví, 231 milionů, se záporným výsledkem příspěvkové organizace krajů, obcí a měst, minus 93 milionů.


Vyplývá to z čerstvě zveřejněných dat statistiků. Zdravotnictví spotřebuje ročně kolem 300 miliard.
Se ztrátou skončilo loňské hospodaření 32 procent nemocnic, polovina měla výsledek do minus pěti milionů.

Náklady nemocnic oproti roku předchozímu loni stouply o tři procenta, z toho nejvíc, o pět procent, na platy. O tři procenta stouply také výnosy nemocnic, většinu peněz, téměř 82 procent, měly od zdravotních pojišťoven. Celkové pohledávky nemocnic stouply meziročně o 15 procent, závazky o tři procenta. Závazky nemocnic přitom byly vyšší než pohledávky - závazky činily 16,7 miliardy, z toho po splatnosti 3,7 miliardy, pohledávky 14 miliard, z toho 1,8 po lhůtě splatnosti.

Největší díl nákladů nemocnic představují platy, meziročně stoupl jejich podíl na celkových nákladech z 44,6 na 45,8 procenta. Náklady na léčiva meziročně stouply nepatrně, o jedno procento, a na celkových nákladech se podílely 12,2 procenta. Náklady na zdravotnické prostředky klesly o tři procenta, podíl na celku se tak snížil na 13,1 procenta.

Podíl jednotlivých zřizovatelů na nákladech a výnosech se dlouhodobě nemění - 49 procent mají státní nemocnice, z nich 19 ministerstva zdravotnictví a tři dalších centrálních orgánů. Následují nemocnice jiné právnické osoby s 36 procenty, krajské nemocnice jako příspěvkové organizace s deseti procenty a městské nemocnice jako příspěvkové organizace s pěti procenty.

Významná část nemocnic jiné právnické osoby jsou obchodní společnosti ve vlastnictví krajských úřadů a městských samospráv. K 31. prosinci 2011 činily náklady 43 těchto nemocnic 33,4 miliardy a na nákladech „soukromých“ nemocnic se podílely 72 procenty. Výnosy se rovnaly 33,5 miliardy, hospodaření skončilo s 33 miliony celkově kladně.

Krajské a městské nemocnice - akciové společnosti a s.r.o. vykázaly na konci roku závazky 4,3 miliardy, z toho 32 procent připadalo na závazky po lhůtě splatnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?