Nemocnice v Libereckém kraji získaly z EU přes 300 milionů korun

10. 11. 2009 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Libereckém kraji získaly v uplynulých dvou letech z Evropské unie přes 300 milionů korun na přístroje, vybavení a na opravy budov. Z devíti nemocnic uspěly čtyři, dotace naopak neobdržely krajská nemocnice v České Lípě, městské nemocnice v Semilech a ve Vysokém nad Jizerou a soukromé nemocnice ve Frýdlantě a v Tanvaldě.


ČTK zjistila, že nejvíce peněz dostala krajská nemocnice v Liberci - 173 milionů korun.

Liberecká nemocnice díky dotacím získala přístroje pro traumatologii, onkologii, dialýzu a nefrologii, urologii a gastroenterologii. Poslouží mimo jiné k rychlejšímu odhalování zhoubných nádorů.

„Bez pomoci z EU bychom tak špičkovou techniku nepořídili. Přípravě projektů jsme věnovali velkou pozornost. O příspěvky z EU se budeme ucházet i v příštích letech,“ uvedla mluvčí liberecké nemocnice Alexandra Kittnerová.

Druhá krajská nemocnice v České Lípě naopak nedostala na přístroje a vybavení z EU ani korunu. „O dotace z EU na přístroje ani na rekonstrukce budov vedení nemocnice nežádalo. Příspěvky z EU jsme obdrželi pouze na vzdělávání zdravotníků. Šlo o dva miliony korun,“ poznamenal mluvčí nemocnice Petr Pokorný.

Českolipská nemocnice slouží oblasti s více než 100.000 obyvateli, péči jim poskytuje v chátrajících budovách. Jejich rekonstrukce by si vyžádala okolo 300 milionů korun, což přesahuje možnosti nemocnice i kraje. Další desítky milionů by nemocnice potřebovala na modernizaci techniky.

Mluvčí kraje Jiří Langer uvedl, že dotace z EU se pokusí získat nové vedení českolipské nemocnice. V uplynulých šesti letech se v ní vystřídalo pět ředitelů. Krajská nemocnice mohla o peníze z EU na modernizaci přístrojů a budov žádat hlavně v době, kdy v kraji vládla koalice ODS a ČSSD.

Po liberecké krajské nemocnici byla v získávání dotací nejúspěšnější nemocnice v Jilemnici. Vlastní ji město a slouží především místním lidem a turistům v Krkonoších.

„Z Evropské unie jsme dostali 65,5 milionů - přes 46 milionů korun na počítačový tomograf a další přístroje a vybavení, více než 14 milionů korun na odstranění bariér pro tělesně postižené a zhruba pět milionů korun na zateplení,“ vypočítal správní ředitel nemocnice Ota Krejčí.

Nemocnice předložila sedm projektů za 250 milionů korun a uspěla ve třech. Na spoluúčast při financování projektů si vzala půjčku u banky.

Jablonecká městská nemocnice obdržela z EU přes 43 milionů Kč. Koupila magnetickou rezonanci. Peníze na přístavbu onkologického pavilonu nedostala. „Pokusíme se je získat v příštích letech podobně jako dotaci na výsadbu nové zeleně,“ řekla mluvčí Petra Krajinová.

Turnovská nemocnice dostala z EU kolem 26 milionů na nové operační sály, techniku a vybavení. Semilská městská nemocnice se ucházela marně o 20 milionů na přístroje a na digitalizaci. „V roce 2011 žádost o peníze z EU zopakujeme,“ řekl starosta Jan Farský.

Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou o dotace EU neusiloval. Uvažuje o přístavbě lůžkového pavilonu a rozšíření vybavení na operačních sálech. „Jsme městská nemocnice, kdybychom ale dotace z EU požádali, finanční spoluúčast pokryjeme z našich zdrojů,“ řekla ředitelka Marcela Škodová.

Soukromé nemocnice v Tanvaldě a ve Frýdlantě se peníze z EU nesnažily získat a ani o tom nepřemýšlejí. „Na dotace bychom nedosáhli, na rozdíl od větších nemocnic poskytujeme pouze základní zdravotní péči,“ vysvětlil frýdlantský ředitel Břetislav Václavík.

Budovy frýdlantské nemocnice patří městu, podle starosty Dana Ramzera ale radnice nestihla žádat o příspěvek na jejich zateplení a o další peníze z EU se ucházet nechce. „Schází nám peníze na finanční spoluúčast, kvůli hospodářské krizi ztratíme letos na daních 11 až 12 milionů korun,“ upozornil Ramzer.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?