Nemocnice v Sušici bude mít chirurgii jen v jednodenním režimu

4. 4. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedostatek lékařů i pacientů přiměl nemocnici v Sušici, aby změnila režim na chirurgickém oddělení. Od května se bude věnovat pouze plánovaným výkonům v režimu jednodenní chirurgie.

Zaměří se na laparoskopické operace žlučníku, tříselných kýl, křečových žil, hemoroidů či na operace onemocnění prsní žlázy. Naopak akutní a úrazová chirurgie, jako jsou například operace zlomeniny krčku stehenní kosti či akutního zánětu slepého střeva, se už v Sušici dělat nebudou. O tyto pacienty se budou muset postarat okolní nemocnice, zejména klatovská, řekl ředitel nemocnice Martin Straka.

„Jedním z důvodů, proč jsme k tomuto kroku přistoupili, je nedostatek lékařů – chirurgů. Při takhle nastaveném fungování chirurgického oddělení není personální zátěž tak veliká,“ řekl. Specializací na určité spektrum výkonů má podle něj navíc nemocnice šanci vypracovat se na špičkové pracoviště se zkušeným personálem. Na oddělení začne externě pracovat ortoped a gynekolog, výhledově se počítá i se specialisty z dalších oborů, kteří budou operovat pouze v určitých dnech.

Jednodenní chirurgie je moderním trendem posledních let. „Pacienty budeme operovat hned v den nástupu. Domů budou odcházet za 12 až 72 hodin,“ řekl nový primář chirurgie Vojtěch Černý. Pacienti se doléčují doma a v ambulantní péči. Tím se minimalizuje stres, který někteří pacienti v nemocnici cítí. „V USA se v tomto modelu operuje 70 procent případů, u nás je tento systém zatím spíše v plenkách,“ uvedl Černý. Ten pět let pracoval na jednodenní chirurgii v plzeňské nemocnici Privamed a nyní je součástí týmu Chirurgické kliniky fakultní nemocnice.

Nemocnici Sušice, která patří městu, od 1. listopadu spravuje nájemce – společnost Nemos Sokolov. Majoritní podíl v Nemosu nedávno koupila investiční skupina Penta Investments. Nemocnice má 160 lůžek a více než 200 zaměstnanců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?