Nemocnice varují, že nebudou mít příští rok peníze na platy

5. 12. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyjdou opět do ulic? Řeč je o pracovnících nemocnic, ti sice mají dostat od roku 2012 přidáno na platech, ale je možné, že nebudou mít kde pracovat, hrozí totiž, že některé nemocnice zaniknou. Zbývající pak nebudou mít na jejich platy.


Regionální nemocnice v minulém týdnu na mimořádném shromáždění Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) varovaly, že nebudou mít peníze na růst platů zdravotníků.

I když jim pojišťovny mají dát příští rok za léčení víc, vezme jim prý tyto peníze inflace a růst DPH. Nemocnice mají dostat až o tři procenta víc než v roce 2010, zhruba stejně nebo i méně než letos. zvýšení nebude plošné.
Péči o pacienty i za těchto podmínek chtějí zajistit.

Problémem bude udržet současné platy lékařů

„Nebude to zvýšení platů o deset procent slíbených odborářům v memorandu, ani 6,25 procenta, jak teď navrhuje ministr Leoš Heger. Pro nemocnice bude problém současné platy alespoň udržet,” řekl právník AČMN Stanislav Fiala na jednání.

Podle propočtů AČMN, která sdružuje 129 zařízení, reálně dostanou nemocnice příští rok až o 2,8 procenta méně. „Nemocnicím navýší stát příští rok úhrady až o 3,5 miliardy, ale druhou rukou z nemocnic vybere čtyři miliardy, čili minus půl miliardy celkem,” upřesnil Fiala.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo čtyři varianty úhradové vyhlášky pro příští rok, ve dvou peníze na platy opravdu nejsou. AČMN na shromáždění řešila také společný postup nemocnic v situaci, kdy zdravotní pojišťovny vypovědí všem nemocnicím smlouvy. Obává se, že některé nemocnice dostanou horší smlouvy než dosud a některé nemocnice budou muset skončit.

„S rušením nemocnic nesouhlasíme, koordinovaný postup pojišťoven při vypovídání smluv odmítáme. Budeme se bránit,” prohlásil Fiala.

Spor má řešit také antimonopolní úřad

Společný postup pojišťoven považuje AČMN za nepřípustnou kartelovou dohodu, podala minulý týden k Městskému soudu v Praze žalobu na pojišťovny kvůli hromadné výpovědi smluv.

Obrátila se také na antimonopolní úřad s žádostí, aby ochránil nemocnice před kartelovou dohodou pojišťoven. „To byl první krok, nicméně možností je víc, včetně toho, že napadneme smlouvy pro neplatnost, pokud opravdu budou vypovězeny,” upřesnil další postup Fiala. Podle něj je otázka, zda budou nemocnice vůbec ochotny jednat o nových smlouvách pod tlakem.

„Otázka také je, pokud si pojišťovny smlouvy vynutí, zda smlouvy uzavřené pod nátlakem budou platné,” dodal. Nemocnice už bez smluv byly celé první pololetí roku 2007, tehdy vedly spor ale jen s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou,nyní by ho vedly se všemi osmi pojišťovnami.
Pacienti tehdy péči dostali,byli ale v nejistotě, zda jim nemocnice péči poskytne. VZP pak nabídla lepší smlouvu a nemocnice ji zpětně podepsaly.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?