Nemocnice: ve hře jsou stovky milionů

26. 7. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Je to zřejmě horké křeslo, na němž vydrží sedět jen ti nejotrlejší. Tak by se dal s nadsázkou nazvat post generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice (KKN).


Sám raději odešel Jiří Štefan, za jehož éry nemocnici řídila, vlastně zadlužila Česká zdravotní, Jiří Fojtík, který poté převzal žezlo, byl odvolán, a Zdeněk Horák? Pokud by radní přijali jeho žádost o uvolnění, pak šéfoval nemocnici rok a čtvrt.

Od září se dalším ředitelem stane krajem vytipovaný a vybraný adept, Luděk Nečesaný, bývalý ředitel Krajské nemocnice v Liberci. Co by převzal? Nespokojenost zdravotníků a lékařů, staveniště v nemocnicích v Chebu i Karlových Varech, problémy s veřejnými a zablokovanými soutěžemi na zdravotnické přístroje za stovky milionů korun a několik trestních oznámení.

Přijmout tuto nabídku je podle Nečesaného manažerská výzva. Není prý moc horších nemocnic než ta karlovarská. Pravdou je, s řízením krajské nemocnice má zkušenosti. Libereckou přebíral v době, kdy byla ve velké ztrátě, a dluhy vůči dodavatelům přesahovaly 200 milionů.

Za jeho éry bylo toto zařízení bez dluhů a hospodaření ziskové. Mzdy zaměstnanců patřily k nejvyšším v zemi. Přesto z Krajské nemocnice v Liberci odešel. Údajně pro neshody v jejím řízení s libereckými krajskými politiky, shodou okolností z ČSSD.

Zkušenosti má doktor Nečesaný i s nákupem přístrojů pro nemocnici a s veřejnými soutěžemi. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera se podle auditu zakázek integrovaných operačních programů EU, který nechal zpracovat, dá o předražení zakázek mluvit jen u Krajské nemocnice Liberec. Policie už zde prověřuje i údajně o čtvrtinu předražený nákup přístrojů pro tamní kardiocentrum za 60 milionů korun.

Jak si tedy asi Luděk Nečesaný poradí se zdravotnickým kartelem, který údajně řídí nákup přístrojů pro karlovarskou nemocnici? Přestože to kraj důrazně odmítá, přístroje prý nakupuje s předražením od 25 procent. Zdůvodnění? Chce je kvalitnější. Podle radního Václava Larvy je Nečesaný kvalitní manažer, kterých moc není.

„Jeho úkolem bude v nemocnici nastavit systém.Aon tyto schopnosti má. Navíc je připraven zavést odborné představenstvo KKN. O tom už jsme mluvili dlouho, že se politici mají stáhnout. Situace se mění,“ zdůraznil radní. Kraj tak kývne na jednu z Nečesaného podmínek. „Do řízení nemocnice se politici nebudou plést,“ vzkázal jim.
Jasněji se vyjádřit nemohl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?