Nemocnice ve věku telemedicíny

24. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Než začaly rentgenové snímky putovat po kvalitních digitálních spojích, stálo to lékaře čas i nervy. Snaha co nejrychleji a nejpřesněji určit diagnózu u vážných poranění mozku a páteře vedla lékaře z pěti nemocnic k tomu, že si v roce 1996 začali snímky pacientů posílat po internetu...


Po krůčcích se tak přibližovali technické úrovni medicíny ve vyspělých evropských státech či v USA. E-mail nebyl tak spolehlivý a kvalitní, jak lékaři potřebovali, ale spojení mezi nemocnicemi bylo navázáno. „Nebýt zájmu menších špitálů, zvlášť několika lékařů, nešlo by to,“ zdůrazňuje neurochirurg Michal Filip z Fakultní nemocnice Ostrava. „S e-mailovou službou byly potíže rěkteří lékaři to po čase vzdali,“ vzpomíná primář RTG oddělení v nemocnici Třinec-Sosna Karel Netousék. Aspoň část snímků se vsak u zranění mozku a páteře, kdy jde často o minuty, dařilo konzultovat rychleji. „E-mail byl dobrodružství. Bylo to pomalé, padalo to, navíc nebyla zajištěna ochrana dat. Ale naštěstí se objevily linky ISDN - a to je bomba,“ popisuje rentgenolog nemocnice ve Frýdku-Místku Ivo Kulík. Když totiž Český Telecom uviděl v roce 1999 na jedné z medicínských akcí projekt spojení ostravských neurochirurgů s dalšími lékaři, nabídl jim speciální linky ISDN (Integrated Services Digital Network). Jejich zavedení přišlo firmu zhruba na půl miliónu korun. A věci dostaly spád - v březnu 2000 podepsalo smlouvu o konzultacích a výměně dat devět nemocnic: FNsP Ostrava-Poruba, Krnov, Opava, Karviná 4, Havířov, Frýdek-Místek, Třinec-Sosna, Městská nemocnice Ostrava-Fifejdy a Vítkovická nemocnice Blahoslavené Marie Antoníny. „Ostravský kraj je zatím jediný, kde to takto funguje,“ podotýká Vlastimil Sršeň z Českého Telecomu. Dnes mají ostravští neurochirurgové za sebou na 600 konzultací a odborníci s druhou atestací mají počítač modemem spojený s nemocnicí i doma. „Konzultaci z domova dělám třeba pětkrát do měsíce, a stojí to za to,“ říká zkušený neurochirurg. „Dvanáctiletý klučina se těžce zranil na skateboardu na sněhu, přivezli ho v deset večer. Hned jsme posílali snímky a za hodinu ho v Ostravě operovali, což ho zachránilo,“ vyzvedává digitální spojení primář Karel Netoušek z nemocnice Třinec-Sosna.

JAKO VŠUDE, I U PŘENOSU OBRÁZKŮ I DAT, JDE O PENÍZE

Dosud zdravotní pojišťovny hradí telemedicínu dvacetitikorunou - to je běžná částka za běžnou konzultaci. „Pouhá“ konzultace buď zachrání život či pohyblivost pacienta, nebo může zabránit jeho zbytečnému transportu. Převoz snímků či pacienta sanitkou by přišel pojišťovnu na několik set korun (vrtulníkem dokonce na pět tisíc). „Je to jen přenos informací, ne výkon v pravém slova smyslu zachraňující život. Jsem trochu skeptický, jak by se telemedicína dala vyčíslit a hradit,“ míní ředitel ostravské pobočky VZP Milan Šindler. Šéf ostravské fakultní nemocnice Karel Pustelník si naopak myslí, že by se pojišťovny měly do financování telemedicíny víc zapojit. „Pojišťovny se začínají opožďovat za vývojem medicíny. Linky ISDN uhradil Český Telecom, ale dál už to nebude bezplatné, také operátorů bude časem více, už jsem dostal nabídky,“ říká Pustelník. I lékaři předvídají telemedicíně prudký boom.

Silvie Kleková, Svoboda, 22.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?