Nemocnice Vysočiny přejdou do útlumového režimu koncem týdne

15. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské nemocnice na Vysočině budou pravděpodobně nejpozději koncem týdne fungovat v útlumovém režimu, pokud do té doby nedojde k dohodě mezi vládou a Lékařským odborovým klubem.


Po mimořádném zasedání bezpečnostní rady kraje to sdělil hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). Nemocnice by například mohly přestat přijímat pacienty na plánované operace.

Důvodem mimořádných opatření je avizovaný odchod lékařů požadujících zvýšení platů. Na Vysočině podala výpověď více než polovina nemocničních lékařů.

„Dnešní den a další dva následující považuji v rámci všech vládních a ostatních jednání za klíčové,“ konstatoval hejtman. V útlumovém režimu bude podle něj do konce týdne všech pět krajských nemocnic, pokud se tak již nestalo.

Podle informací kraje z minulého týdne měly nemocnice zastavit přijímání pacientů na plánované operace už během dneška. Podle krajské mluvčí Jitky Svatošové jsou ale zatím většinou lidé o takové možnosti jen informováni.

Podle hejtmana mají ředitelé krajských nemocnic stále prostor jednat o návratu lékařů, kteří dali výpověď. „Je však pochopitelné, že s ohledem na časovou náročnost některých kroků musí být složitější procesy zahájeny už nyní,“ řekl Běhounek.

Zároveň znovu požádal odcházející lékaře, aby zvážili stažení svých výpovědí a nezhoršovali u veřejnosti rostoucí obavy o zdraví. „Už pouze návrat lékařů může zmírnit fatální dopady v případě jejich odchodů na fungování krajských nemocnic - ohrožení zajištění porodů, péče o pacienty na dialýzách a ostatní akutní péči,“ řekl.

Podle informací kraje z minulého týdne musejí být v nemocnicích kvůli odchodu lékařů přesně stanovena pracoviště, která budou v provozu, stejně jako místa ambulantní péče. Bude také nutné zajistit porodnickou péči v okolních nemocnicích, které však mají rovněž omezené kapacity, a také péči o dialyzované pacienty.

Zdravotnická záchranná služba má připravený plán na posílení posádek a operačního střediska. V každé nemocnici by měla fungovat tísňová linka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?