Nemocnici hrozí odliv lékařů

7. 10. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Až padesát procent lékařů hrozí odchodem z českokrumlovské nemocnice. Připojili se k výzvě Děkujeme, odcházíme, která volá po dosažení garance platů lékařů ve výši 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy a po zrušení současného systému postgraduálního vzdělávání.


„Skutečně je tu hrozba, že padesát procent lékařů Nemocnice Český Krumlov podá 1. ledna 2011 výpověď. Výzvu podepsali jak mladí doktoři, tak i ti starší,“ řekl českokrumlovský lékař Jan Vorel, který se v úterý k výzvě také připojil.

Podle něj je stav opravdu alarmující. „Mladší lékaři jsou ještě celkem nahraditelní, ale ti starší atestovaní absolutně ne. Stačí, když dva nebo tři lékaři z jednoho oddělení podají výpověď a péče o pacienty se naprosto zhroutí,“ upozornil Vorel.

Jeho slova potvrdil i Martin Jaroš z Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů, který nemocniční doktory s výzvou seznamuje. „Když odejdou dva odborní lékaři z jedné nemocnice, může se stát, že ji tím položí,“ řekl Jaroš.

Podle něj je situace na Českokrumlovsku o to vážnější, protože je Rakousko blízko a tam mohou lékaři docílit daleko lepších platů. „V příhraničí je nejjednodušší se sbalit a jet padesát kilometrů za hranice,“ upozornil Jaroš.

Problém s možným odchodem lékařů se samozřejmě netýká jen českokrumlovské nemocnice. K výzvě se už připojilo 3 107 lékařů z celé republiky. „Vyhrožujeme výpovědí a jsme odhodlaní to dotáhnout do konce. Hlavním cílem je na tento problém upozornit,“ řekl Pavel Vávra z Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů.

Lékařům nevadí jen malé platy, ale i množství přesčasů, které v nemocnici tráví. „Standardně mají doktoři v nemocnici 150 hodin přesčasů. Extrémy jsou 200 až 300 hodin. Nechtěl bych se dostat na stůl lékaře, který má za sebou tolik služeb. Nedokáže se pak pořádně soustředit,“ řekl Pavel Vávra.

„Nechci si vydělávat peníze přesčasy. Nechci strávit půlku života v nemocnici,“ má Vávra jasno.
Vávra také upozornil, že zájem mladých lidí o práci ve zdravotnictví opadá. „Není se ani čemu divit, když přijdou do takových podmínek. Mladým lidem sice ze začátku nevadí, že nemají moc peněz, protože jsou zvyklí žít s málem, ale po pár měsících si to začínají uvědomovat,“ řekl Vávra.

Nazlobení lékaři, kterým dochází trpělivost, začínají mít u veřejnosti značnou podporu. „Určitě mají nárok na větší peníze. Myslím si, že nejsou dostatečně ohodnoceni, když si vezmu, kolik mají různí manažeři, herci, zpěváci. Zdravotníci se starají o naše zdraví. To je přece důležité. A ještě k tomu musejí sloužit 40 či 50 hodin přesčasů. To se pak není čemu divit, že se ozývají,“ míní například Jiří Říha z Třísova.

S jeho slovy souhlasí i Marie Žemlová z Kaplice. „Doktorům bych přála daleko více peněz, než dostávají. Měli by dostat to, co požadují. Vždyť by měli mít větší platy než například státníci. Zdraví je přednější. Ti lidé zachraňují životy, to je nutné si uvědomit. Jestliže ale nejsou dostatečně ohodnoceni, není nic divného na tom, že chtějí jít za lepším,“ myslí si Marie Žemlová.

Tým Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů objíždí se svojí kampaní Děkujeme, odcházíme postupně celou republiku. Momentálně se zdržuje v jižních Čechách, příští týden vyrazí do Jihomoravského kraje. V Českém Krumlově byl se svojí speciální sanitkou v úterý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?