Nemocnici Žatec čekají změny

18. 11. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Příchod nového managementu, který by vzkřísil skomírající organizaci, je podmínkou vedení města pro případnou finanční podporu.


„Zastupitelstvo je připraveno dlouhodobou půjčkou pomoci nemocnici zatím nespecifikovanou částkou. Pouze však za předpokladu, že se v nemocnici odehrají personální a další změny,“ uvedl Právu žatecký starosta Erich Knoblauch (nez.).

Snahou radnice a správní rady městské nemocnice je najít manažera, který by byl schopen lépe nastavit parametry úhradové politiky s pojišťovnami. Podle starosty nemá nemocnice problém s personální, výkonnostní či medicínskou úrovní, ale v tržbách a nastavení úhrad.

Správní rada již jedná s kandidátem, který by ve funkci ředitele měl nahradit Zdeňka Bergla, jenž nemocnici šéfuje dva roky. Potvrdil to její předseda Petr Šmíd. Starosta ho doplnil, že jasno v otázce nového vedení by mělo být do konce tohoto týdne.

Hlavním úkolem nového ředitele bude přesvědčit pojišťovny k vyšším platbám. Jen tak lze zachránit dlouhodobě ztrátové hospodaření nemocnice, které město letos poskytlo již dotaci 15 miliónů korun. Další finanční injekce se zdá nevyhnutelná. Hovoří se o částce 10 miliónů korun.

„Město si ale nemůže dovolit posílat do nemocnice další a další peníze. Dotaci poskytneme, jen když budou vidět změny, které zajistí stabilizaci nemocnice,“ řekl Knoblauch.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?