Nemocnicím Pardubického kraje šetří společné nákupy miliony korun

13. 10. 2008 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Sdružený nákup léků a zdravotnického a dalšího spotřebního materiálu ušetřil pěti nemocnicím Pardubického kraje za necelé dva roky desítky milionů korun. Postupně se tento způsob nakupování rozšiřuje o další položky...


Novinářům to řekl krajský radní pro zdravotnictví Josef Janeček.

„Sdružené nákupy se osvědčily, úspory jsou v řádu desítek milionů korun. Zatím tímto způsobem obhospodařujeme zhruba 17 procent veškerých objemů léků a zdravotnického materiálu, které protečou jednotlivými nemocnicemi, takže je to již relativně velký objem,“ uvedl Janeček.

Pardubický kraj pro centralizovaný nákup nezaložil zvláštní společnost, neboť by do ní musel vložit kolem 100 milionů korun. Nemocnice se pro nákup každé komodity mezi sebou domlouvají a vybírají nejlevnějšího dodavatele formou výběrových řízení vypisovaných na internetu, společně tak dosáhnou vyšších množstevních slev.

Pět nemocnic, které Pardubický kraj vlastní, ročně spotřebují léky a zdravotnický materiál zhruba za 200 milionů korun. Zatím formou sdruženého nákupu zajišťují spíše levnější položky.

„Není důvod, aby se sdružený nákup nerozšířil i na další. Některé komodity se ale takto nakupovat nedají, protože je dodává pouze jedna firma, nebo by to nebylo výhodné,“ řekl Janeček.

Všechny nemocnice skončily vloni ve záporných číslech, jejich kumulovaná ztráta dosáhla 578 milionů korun. Na letošní rok jim kraj povolil ztráty na úrovni od 40 do 90 procent loňských.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?