Nespokojení lékaři: "Nízké mzdy a obcházení zákonů"

6. 10. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozdíl mezi platem lékaře a tím, kterým uvádí nemocnice, je podle odborářů značný.


Výzvu českých lékařů Děkujeme, odcházíme podepsalo v pardubické nemocnici kolem stovky lékařů.

„Není pravda to, co tvrdí vedení nemocnice, že se lékaři k výzvě nepřipojují a nereagují na ni. Kromě stovky podpisů pod samotnou výzvou mám informaci, že až dvě třetiny lékařů z celé nemocnice tuto výzvu podporují,“ uvedl předseda lékařských odborů pardubické nemocnice Tomáš Gottvald.

Ten si nemyslí, že by lékaři byli tak dobře zaplaceni, jak tvrdí vedení nemocnice.

„Je to dlouhodobý celostátní problém. V Pardubicích se průměrný plat lékaře pohybuje kolem osmapadesáti tisíc korun měsíčně. Realita je ale taková, že do této statistiky je započítána přesčasová práce, platy přednostů a primářů oddělení, kteří mají smluvní platy, což výslednou cifru značně zkresluje. Ve skutečnosti je nástupní plat lékaře absolventa jedndvacet tisíc korun hrubého, lékaře s dvouletou praxí čtyřiadvacet tisíc hrubého a plně erudovaný lékař si přijde na třicet tisíc, případně na třicet čtyři tisíce korun, pokud má jednu specializaci navíc,“ konstatoval Tomáš Gottvald.

Požadavek Lékařského odborového klubu je jasný - navýšení základní mzdy.

„Nemám pocit, že by práce lékaře v nemocnicích byla ohodnocena adekvátní částkou. Víme ale, že dnešní doba už nám dává jiné možnosti, než byly dříve. V době, kdy díky Evropské unii není problémem uznávat atestace lékařů i v zahraničí, reálně hrozí odchody především mladších kolegů z České republiky,“ upozornil Tomáš Gottvald.

„Není to tak, že by chtěli odcházet, ale ta možnost tu reálně existuje,“ poznamenal. Dalším problémem českého zdravotnictví, na který lékařské odbory upozorňují, je objem přesčasové práce.

„Nevím, jak je to třeba v případě sester, ale u lékařů k obcházení zákoníku práce dochází zcela běžně. Povolených přesčasových hodin je osm týdně, což dělá nějakých třicet dva hodin měsíčně. Jenže třeba já osobně odpracuji těch hodin i sto čtyřicet. Samozřejmě díky objemu přesčasové práce dochází k nárůstu finančního ohodnocení, ale za jakou cenu?“

V případě, že by skutečně začali čeští nemocniční lékaři odcházet do zahraničí nebo mimo zdravotnictví, reálně hrozí kolaps zdravotní péče poskytované v nemocnicích,“ varoval Tomáš Gottvald.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?