Nevídané. Nemocnice je v černých číslech

18. 3. 2010 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Břeclavská nemocnice už není bezednou dírou. Vyplývá to alespoň z nebývale optimistické zprávy o jejím loňském hospodaření. To po letech ztrát skončilo překvapivě kladným výsledkem. Vedení nemocnice přičítá ekonomický úspěch tomu, že se podařilo snížit náklady na provoz. Podle některých hlasů ovšem na úkor kvality.


„Kladné hospodaření je pěkná věc, ale zeptejte se, proč odešel primář plicního Kučera? Byl to jeden z posledních opravdových odborníků v břeclavském špitále. Teď už nezbyl žádný,“ posteskla si například pacientka, která chtěla z pochopitelných důvodů raději zůstat v anonymitě.
Ředitelka nemocnice Janka Bambasová ovšem souvislost mezi hledáním úspor a odchodem známého odborníka odmítá. „Pan primář Kučera odešel z osobních důvodů, ne kvůli finanční situaci. Žádný takový problém jsme spolu nikdy neřešili,“ řekla.

A naopak argumentovala tím, že v průběhu roku 2009 došlo díky legislativním změnám několikrát k navýšení platů zaměstnanců.
„Toto navýšení nebylo prostředky od zdravotních pojišťoven zcela pokryto. Došlo také k nárůstu nákladů na energie nebo služby. Přesto se podařilo nemocnici vytvořit zisk šest milionů sedmdesát čtyři tisíc korun,“ navázala mluvčí nemocnice Radomíra Schweitzerová.
Podle ní se podařilo najít rezervy zejména v oblasti nakupování, úspor energií, účelného vynakládání peněz na obnovu přístrojového vybavení i v lékové politice. „Například v oblasti materiálové spotřeby jsme oproti roku 2008 uspořili 2,8 milionu korun. Průběžně se daří snižovat i výši závazků po splatnosti,“ uvedla mluvčí.

To břeclavský radní Zbyněk Humlíček, který poměry v nemocnici několikrát ostře kritizoval, žádné náznaky zlepšení nevidí. „Celou dobu mě oslovují lidé a ptají se, proč se kolem špitálu něco zásadního neděje. A lepší hospodaření? Nikdo nezveřejnil, kolik dostali jakých dotací. Neříkám, dílčí šetření mohlo nastat, teď je ale otázka na úkor čeho,“ zamýšlel se.

Že by za ziskem bylo šetření na operacích, je podle Bambasové nesmysl. „Opak je pravdou, operací přibylo. Lze dohledat, že v roce 2009 jsme výkony navýšili,“ konstatovala.
Díky evropským penězům se navíc radiodiagnostické oddělení dočkalo plné digitalizace. Přibylo také několik moderních přístrojů, například na lymfodrenáže, křeslo pro kardiaky, myčka endoskopů a další. „Neobnovili jsme ale zdaleka všechny přístroje, které by bylo třeba. Musíme to dělat průběžně,“ přiznala ředitelka.

„Já jsem spokojený. Chtěli jsme, aby se úsporná opatření nedotkla poskytované péče, ale aby se každá koruna obrátila dvakrát v ruce, než se vydá. Ještě lepší výsledky očekávám, až se nám naplno rozběhne systém hromadného nákupu společných komodit,“ věří krajský radní Oldřich Ryšavý, který má na starosti právě zdravotnictví.

Bambasová ovšem pro letošní rok až takovou optimistkou není. „Bude to velmi těžké, aby se nám podařilo dosáhnout podobně dobré ekonomické výsledky,“ míní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?