Neziskové nemocnice se hejtman Rath nedočká, řeklo ministerstvo zdravotnictví

12. 3. 2011 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Nezisková nemocnice Středočeského kraje zůstane jen nenaplněným snem současného vedení hejtmanství.


Zápis VNÚZZ (Veřejného neziskového ústavního zdravotnického zařízení Středočeského kraje, které mělo sdružit dosavadní krajské nemocnice včetně příbramské, fungující jako samostatné akciové společnosti) do rejstříku zdravotnických zařízení ministerstvo zdravotnictví odmítlo.

Za současné vlády poprvé, v minulosti ale již k tomuto rozhodnutí sáhlo dvakrát. Zákon se má rušit Současný verdikt zdůvodnil legislativní náměstek ministra Martin Plíšek. Připomněl, že skupina koaličních poslanců (mezi nimiž je i ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09) navrhuje zrušení zákona o neziskových nemocnicích. Pro nekoncepčnost a nefunkčnost. A ministerstvo počítá s tím, že zrušen bude, protože se na tom shodla celá koalice.

To však zvedlo ze židle středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), jenž se v minulosti k tomuto zákonu hrdě hlásil jako ke svému dítěti (zákon byl hlasy levice prosazen v době, kdy seděl v křesle ministra zdravotnictví). „V této chvíli je zákon platný, řádně zapsaný ve sbírce zákonů – a ministerstvo je povinno ho respektovat,“ zdůraznil. Hovoří při tom o „politickém rozhodnutí ministerstva“.

Kauzy pro právníky Zástupci Rathovy administrativy hodlají podat rozklad proti rozhodnutí, chystají trestní oznámení pro zneužití pravomoci veřejného činitele – a chtějí také ministerstvo žalovat kvůli úhradě nákladů vzniklých v souvislosti s přípravou transformaci. Naopak podle Plíška rozhodnutí ministerstva ušetřilo nejen hodně peněz, ale také množství problémů. Vzhledem k zamýšlenému zrušení zákona by šlo o zbytečně nákladnou transformaci jen na pár měsíců – a nejen to. „Hrozily by vážné právní a vlastnické problémy i nejistota pracovníků nemocnic,“ vysvětloval náměstek důvody zamítnutí žádosti o zapsání VNÚZZ.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?