Nová magnetická rezonance v nemocnici v Brně zkrátí čekací doby

5. 5. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno pořídila za 37 milionů Kč novou magnetickou rezonanci. Díky tomu mohla demontovat 23 let starý přístroj založený na této technologii. Používala ho už jen výjimečně u zlomku případů, řekla ČTK vedoucí lékařka magnetické rezonance Andrea Šprláková-Puková.


Nový přístroj má lepší rozlišovací schopnosti, takže zlepší péči o pacienty. Podle ředitele nemocnice Romana Krause se díky němu také zkrátí čekací doby.

Přes 29 milionů dala na přístroj Evropská unie, zbytek zaplatila nemocnice, která dala ještě dalších 10 milionů na stavební úpravy pavilonu. Nemocnice v areálu v Bohunicích využívala dříve dvě magnetické rezonance, ale jedna už byla tak stará, že se skoro nepoužívala. „Hospitalizované pacienty nebo potřebné případy, u kterých však málokdy používáme magnetickou rezonanci, vyšetříme do 24 hodin. Ambulantní pacienti ale mají čekací dobu třeba i šest sedm měsíců,“ uvedl Kraus.

To by se nyní podle něj mělo zlepšit. „Budou pracovat dvě magnetické rezonance, takže by se čekací doba mohla zkrátit třeba i o dva měsíce,“ dodal ředitel. Jedna rezonance by za dvousměnný provoz mohla odhadem vyšetřit 20 lidí. Šprláková-Puková však upozornila na to, že je každé vyšetření jiné a přesný počet nelze stanovit. „Vyšetření srdce je například delší než vyšetření některé z oblastí páteře, například krční páteře. Déle trvá i vyšetření mozku,“ doplnila lékařka.

Podle ředitele Krause nová magnetická rezonance lépe odhaluje například menší nádorové nebo krvácivé procesy. „Vyšetření trvá dlouho, a proto se výjimečně používá v traumatologii a akutní chirurgii, kde máme jiné metody. Rezonance se používá především k detekci nádorového bujení třeba v mozku nebo v oblasti břicha a nezastupitelné místo má i ve vyšetřování kloubů, protože jiné metody neobjeví všechna degenerativní poranění,“ dodal Kraus. Vyšetření trvá desítky minut a může být i delší než hodinu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?