Nová základna vyplní poslední díru sítě záchranky Zlínského kraje

2. 3. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nová výjezdová základna v Suché Lozi na Uherskohradišťsku vyplní poslední mezeru v síti záchranky Zlínského kraje. V dané oblasti dosud nebyla splněna dvacetiminutová dojezdová vzdálenost zdravotnické záchranné služby pro několik obcí, řekl novinářům hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).


Nyní se staví ještě stanoviště záchranky v Buchlovicích na Uherskohradišťsku, které bude dokončeno na jaře. Stanoviště v Suché Lozi bude poslední novou základnou v kraji, v budoucnu se budou již jen modernizovat či rozšiřovat stávající základny. V kraji je nyní 14 stanovišť záchranky, s dvěma novými jich bude 16. Stavba v Suché Lozi začne na jaře, dokončena by mělo být v září, vyžádá si asi 11,5 milionu korun.

V základně bude k dispozici jedna výjezdová posádka složená z řidiče a záchranáře, lékař bude vyjíždět z Uherského Hradiště nebo Uherského Brodu. V objektu budou dvě garážová stání pro sanitky, jedno bude sloužit také jako mycí box. Nový mycí box pro vozidla zdravotnických záchranářů vznikne přestavbou garáže také na stanovišti ve Slavičíně na Zlínsku, kde dosud chybí. Bude sloužit i záchranářům z Valašských Klobouk.

Kraj v posledních letech investoval do nových stanovišť záchranky, vznikly například v Karolince, Vsetíně, Morkovicích a Rožnově pod Radhoštěm. Kraj také díky dotacím nakoupil nové sanitky a vybavil je. Záchranná služba loni také otevřela nové modernizované krajské operační středisko za 28 milionů korun. Záchranářům slouží nové technologie, které umožňují efektivnější způsob zpracování tísňových výzev i lepší komunikaci mezi jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?