Nového šéfa záchranky chtějí krajští radní sehnat do měsíce

31. 1. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Přišlo to téměř jako blesk z čistého nebe. Dosavadní ředitel Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Anton Vaňo v lednu po čtyřech letech nečekaně rezignoval na svoji funkci. Radikální krok pochopitelně téměř okamžitě rozpoutal vlnu nejrůznějších spekulací o jeho možných pohnutkách.


Jisté je, že kraj nyní musí najít jeho nástupce.

Panuje bezvládí

Sám Vaňo nechtěl v pondělí celou situaci příliš komentovat. „Nezlobte se, ale nebudu se k tomu vyjadřovat,“ sdělil stručně Deníku odstoupivší ředitel. Podle jeho dnes už bývalé asistentky Hany Polešákové už včera absolvoval Vaňo řadovou lékařskou službu u uherskohradišťské záchranky, která by měla být jeho dalším profesním působištěm.

Aktuálně tak v sídle zlínské záchranky panuje podle Polešákové lehké bezvládí. „Máme tu trošku chaos. Zatím ani nevíme, kdo bude pověřen vedením záchranné služby do doby, než kraj vybere nástupce pana ředitele,“ přiznává Polešáková.

Podle radní Zlínského kraje Hany Příleské, která má oblast zdravotnictví na starosti, bude prozatím řízením krajské záchranky pověřen provozně ekonomický náměstek zlínské záchranky Přemek Kubala. „Jedná se o fundovaného odborníka, který zajistí bezproblémový chod pracoviště,“ věří radní.

Kraj se aktuálně chystá vypsat výběrové řízení na nového ředitele záchranné služby. „O konkrétním jménu bychom rádi měli jasno do měsíce. Určitě ale nebudeme chtít nic uspěchat. Nejdůležitějším kritériem je pro nás odborná způsobilost uchazečů,“ informovala Příleská.

Podle známého zlínského lékaře Lubomíra Nečase by jedním z hlavních důvodů Vaňova odchodu mohlo být zrušení výjezdové pohotovosti zlínské nemocnice, která zanikla z popudu krajských úředníků na začátku letošního roku.

Důvodem může být zrušení pohotovosti

Mimo jiné kvůli tomu evidují krajští záchranáři o desítky výjezdů týdně více než v předešlém roce. „Rozhodně se toto opatření, které je podle mne velmi nešťastné, mohlo na jeho rozhodnutí projevit,“ míní Nečas.

Radní Příleská by však obě věci nerada dávala do souvislostI. „Nemám za to, že by to byl důvod k rezignaci doktora Vaňa. Alespoň nikdy nic takového neavizoval,“ tvrdí Příleská, která se podle vlastních slov o ředitelově úmyslu odejít oficiálně dozvěděla v půli ledna.

Nečas přesto tvrdí, že po Novém roce má zlínská záchranka řadu problémů, a to hlavně o víkendech, kdy slouží pouze jeden lékař. Ten prý nemůže všechno stíhat. „Například pacienty z domovů seniorů, o které se dříve přímo na místě postarali lékaři z nemocniční pohotovosti, od ledna musí záchranka i kvůli banálním zákrokům vozit do nemocnice. Tam potom často senioři tráví několik hodin, což pro jejich zdravotní stav rozhodně není ideální,“ kroutí hlavou Nečas.

Lékaři ze záchranné služby navíc nyní jezdí i k ohledávání zemřelých, což dříve zajišťovala právě pohotovostní výjezdovka. Existuje přitom reálné riziko, že odbornou lékařskou pomoc bude ve stejnou chvíli akutně potřebovat jiný člověk, například s infarktem myokardu. „Je třeba si uvědomit, že jen na Zlínsku záchranka obhospodařuje téměř 200 tisíc lidí,“ poukázal lékař z krajské metropole.

Podle Příleské je příliš brzy na jakákoliv hodnocení. Plusy a minusy zrušení výjezdové pohotovosti chtějí krajští radní porovnávat nejdříve na konci února. „Podobný systém, který jsme zavedli, bez potíží funguje i v dalších regionech,“ podotkla radní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?