Novou zástupkyní hlavního hygienika ČR by měla být Jarmila Rážová

19. 2. 2013 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Novou zástupkyní hlavního hygienika ČR by se měla stát Jarmila Rážová. Nahradit má Vieru Šedivou, která loni v listopadu z funkce odešla.


Rážová je absolventkou lékařské fakulty hygienické, pracuje od loňska na ministerstvu zdravotnictví jako vrchní ředitelka pro ochranu veřejného zdraví a řízení hygienické služby. O jejím jmenování by ve středu měla rozhodnout vláda. Návrh má ČTK k dispozici.

Jmenování jednapadesátileté Rážové navrhlo ministerstvo s účinností nejpozději od 1. února.
Rážová má atestace z epidemiologie a veřejného zdravotnictví, prošla doktorským programem v oboru hygiena na fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, v cizině pak třeba výcvikovým programem v oboru prevence neinfekčních nemocí na Stanfordské univerzitě v USA.

Jako hygienička působila v okresní hygienické stanici v Nymburku a ve středočeské krajské hygienické stanici. V letech 2003 až 2007 vedla na ministerstvu zdravotnictví oddělení podpory veřejného zdraví a byla zástupkyní ředitelky odboru strategie a řízení ochrany a podpory veřejného zdraví. V letech 2008 a 2009 byla náměstkyní ředitele Státního zdravotního ústavu a vedoucí dvou specializovaných center. V letech 2009 až 2012 byla jako náměstkyně pro odbornou činnost pověřena na Hygienické stanici hlavního města Prahy řízením odboru hygieny dětí a mladistvých.

Rážová vyučuje mediky, je autorkou řady odborných publikací, řešitelkou několika projektů podpory zdraví, zaměřených například na prevenci nemocí srdce a cév či ozdravění stravování dětí v mateřských školách. Je členkou mnoha odborných společností a ředitelku programu Světové zdravotnické organizace CINDI. Podílela se na koncepci a koordinaci vzdělávání pracovníků zařízení ochrany a podpory veřejného zdraví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?