Nový majitel podnikal s Rubášem

10. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový majitel nemocnice v Brandýsu podnikal s exministrem Rubášem. S nemocnicí zdědil nejen dluhy, ale i žalobu kraje a hrozbu exekuce.


Petr Švikovský, který v polovině října koupil zadluženou a od veškerého majetku osekanou nemocnici v Brandýsu nad Labem, je poměrně zkušeným zdravotnickým byznysmanem.

Před třinácti lety dokonce podnikal s exministrem zdravotnictví Luďkem Rubášem. Tedy tím, jehož podpis před třemi lety umožnil, aby brandýská nemocnice postupně přišla o všechen majetek.

Švikovský a Rubáš spolu v roce 1997 seděli ve společnosti Senior Club, která provozovala protetické oddělení v pražských Roztylech.

„Vím, že pan Švikovský existuje, ale žádných jeho aktivit se neúčastním, ani on mých. To, že se rozhodl pro koupi brandýské nemocnice, je jeho autonomní krok. Kdybychom byli přátelé nebo osoby podnikatelsky blízké, tak bych mu to určitě rozmlouval,“ popírá svůj kontakt se Švikovským Rubáš.

Stanovisko Švikovského se včera HN nepodařilo získat.

Bendlova privatizace

Na případ nemocnice v Brandýsu nad Labem upozornily HN včera. Jde o dohru sporné privatizace deseti středočeských nemocnic, kterou v roce 2007 prosadil tehdejší hejtman za ODS Petr Bendl.

Brandýskou nemocnici tenkrát získala za 7,8 milionu společnost PP Hospitals, jež z ní postupně vyvedla veškerý majetek: pozemky za 38 milionů korun, polikliniku v Čelákovicích a dva domy.

Podle privatizační smlouvy nesměla firma majetek prodávat. K tomu musela mít výslovný souhlas kraje. To však nebyl problém. Privatizací brandýské nemocnice byl totiž pověřen již zmíněný exministr Rubáš, jenž vyvedení majetku povolil.

Současný majitel Švikovský má s brandýskou nemocnicí velké plány. „Chci to přebudovat na nemocnici evropského formátu a špičkové nestátní zařízení v České republice,“ řekl HN Švikovský před několika dny v telefonickém rozhovoru. Podnikatel chce do přestavby brandýské nemocnice v příštích dvou letech investovat sto milionů korun. Nově tu mají vzniknout třeba centrum asistované reprodukce, ortopedie nebo gynourologie.

Ještě předtím však Švikovský musí vyřešit dva problémy, které zdědil po původním vlastníkovi - po firmě PP Hospitals. Jde o blížící se žalobu Středočeského kraje, spojenou s desetimilionovou pokutou, a také hrozbu soudního zabavení budovy nemocnice, protože PP Hospitals nesplácela kontokorentní úvěr. „To už řešíme, pokoušíme se získat splátkový kalendář,“ uvedl Švikovský.

Žaloba i exekuce

PP Hospitals se kromě dluhů a vyvedení majetku „postarala“ ještě o poměrně razantní omezení zdravotní péče. Firma v rozporu s privatizační smlouvou zrušila lůžková oddělení na chirurgii, interně a jednotce intenzivní péče.

Středočeský kraj jí kvůli tomu udělil desetimilionovou pokutu, kterou však PP Hospitals neuhradila. „Nyní to řeší právníci, nemocnici jsme už poslali předžalobní upomínku,“ říká ředitel nemocnice v Kolíně Petr Chudomel, pod nějž vymáhání pokuty pro brandýskou nemocnici spadá.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?