Nový tomograf se dostal do absurdních souvislostí

27. 1. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Absurdní situace může nastat za pár týdnů v Havířově. Tamní nemocnice včera zprovoznila nový počítačový tomograf za více než 13 miliónů. Jenže kvůli chystanému exodu lékařů nebude mít personál radiodiagnostického oddělení na novém CT možná takřka koho vyšetřovat.


„Pro nás lékaře je to krásná hračka, pro pacienty zase přístroj, který jim přinese o tisíc procent lepší péči,“ řekl na adresu nového CT primář radiodiagnostického oddělení Patrik Valenta. Dodal, že nyní se čeká jen na schválení provozu od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „To by mohlo být do tří týdnů a pak už můžeme pracovat.“

Jak dlouho bude tomograf po spuštění v permanenci, to však není jasné. A to přesto, že žádný z lékařů oddělení nedal v souvislosti s výzvou, Děkujeme, odcházíme, výpověď. „Uvidíme, co se stane. Naše oddělení nepotřebuje nic jiného než nás a pacienty. Jestli budou, to je druhá věc, stejně jako jestli budou indikující lékaři,“ naznačil Valenta.

Ředitel nemocnice Jan Ferenc je optimista. „Pořád věřím, že se lékaři dohodnou s vládou a ministrem, že lékaři výpovědi stáhnou. Kdyby to tak nebylo, byla by to velká katastrofa.“ Pokud se situace nevyřeší, začne nemocnice nejpozději od 20. února převážet pacienty z akutních lůžek tam, kam jí určí krajský úřad.

„Takže akutní péči u CT nebudeme potřebovat. Od ambulantních lékařů však budeme brát pacienty normálně,“ ujistil ředitel. Přiznal ale, že z ročně na CT vyšetřených 7,5 tisíce pacientů asi 70 procent tvoří pacienti akutních lůžek. Zbytek pak přijde na vyšetření s doporučením od ambulantního lékaře.

Současné CT, které umožňuje 64 řezů při jedné otáčce, stálo 13,25 miliónu korun, přičemž 92,5 procenta zaplatila evropská dotace. Zbytek uhradil Moravskoslezský kraj. Dodavatelská firma se navíc ve smlouvě zavázala k tříletému bezplatnému servisu. „Je to přístroj špičkové kvality, nejmodernější ve své třídě,“ chválil tomograf primář Valenta a dodal, že díky němu se urychlí práce a zpřesní diagnostika pacienta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?