NS: Nemocnice musí zaplatit za to, že sestře spadlo dítě na zem

21. 2. 2012 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Matka novorozeněte, které v českobudějovické nemocnici upadlo sestře na zem, má nárok na 100.000 korun jako náhradu nemajetkové újmy. Definitivně o tom rozhodl Nejvyšší soud, který koncem ledna odmítl dovolání Nemocnice České Budějovice.


ČTK to zjistila z databáze rozhodnutí. Dítě při pádu utrpělo frakturu temenní kosti, ale podle dostupných informací přežilo bez vážných následků.

Nehoda se stala v únoru 2008, a to den po porodu. Dítě vyklouzlo ošetřující sestře na zem. Matka to pociťovala jako citelný zásah do své osobnostní sféry a později se obrátila na soud. Žádala 185.000 korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Krajský soud v Českých Budějovicích v říjnu 2009 žalobě částečně vyhověl a přiznal matce jako zadostiučinění 100.000 korun. Vrchní soud v Praze předloni v červnu verdikt potvrdil.

V dovolání nemocnice žádala Nejvyšší soud, aby rozsudek zrušil a kauzu vrátil zpět ke krajskému soudu. Nejvyšší soud ovšem ve stručném odůvodnění označil dovolání za nepřípustné. Hlavním důvodem je to, že rozhodnutí nemá podle senátu s předsedou Pavlem Pavlíkem po právní stránce zásadní význam.

Nemocnice už v minulosti uvedla, že primář i vrchní sestra se ženě bezprostředně po události omluvili. Zároveň se dítěti okamžitě dostalo plné lékařské péče a všech potřebných vyšetření. Naopak podle právního zástupce matky se měla nemocnice postavit k problému vstřícněji a omluvit se písemně, což se nestalo. Matka se obávala toho, že se případné následky mohou projevit i po letech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?