O předražených přístrojích se vědělo už dřív

6. 10. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Výsledky auditu, který provádí ministerstvo financí v nemocnicích, mají údajně odpovídat dřívějším zjištěním, která zapadla. Audit, který nemocnice kritizují jako účelový a netransparentní, by mohl způsobit, že budeme vracet velkou část evropských dotací.


Na stejné nákupy zdravotnické techniky pro centra specializované péče se přitom už před třemi lety zaměřil audit společnosti KPMG, objednaný tehdejším ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). I ten zkoumal zakázky placené ze dvou miliard z integrovaného operačního programu EU.

V podkladech, které zpracovávali mimo jiné odborníci z ČVUT, byla jako předražená označena třetina posuzovaných přístrojů.

„Můj skromný odhad je, že se mohlo ztratit více než 200 milionů korun,“ řekl k tomu před časem v pořadu Reportéři ČT Jozef Rosina, děkan Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. Výsledná zpráva auditu ale vypadala úplně jinak. Píše o pětině předražených přístrojů. I jejich ceny měly být nanejvýš o tři procenta vyšší, než byla tehdejší obvyklá cena. S jednou výjimkou, kdy měla být cena o deset procent vyšší, označila výsledná zpráva auditorů z KPMG ceny za přiměřené.

Když se pak firma bránila nařčení, že „přehlédla“ některé předražené přístroje, upozorňovala mimo jiné na významné pohyby kurzu koruny v době nákupů, tedy kolem roku 2009.

Jak bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), tak jeho nástupce Svatopluk Němeček (ČSSD) jsou ve zvláštní situaci, protože mezi kontrolované nemocnice patří ty, které v době nákupů sami vedli.

Na druhé straně ministr financí Andrej Babiš (ANO) má zase dlouhodobě zájem ovlivňovat zdravotnictví, do jeho impéria nedávno přibyly kliniky reprodukční medicíny.

Výsledky auditu posílí jeho pozici proti Němečkovi, ale i proti řediteli VZP Zdeňku Kabátkovi, který měl v kontrolované době na ministerstvu zdravotnictví na starost přímo řízené nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?