Obcházení praktických lékařů může vést k problémům

8. 2. 2016 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí lékaři upozorňují na rostoucí počet pacientů, kteří je obcházejí a chodí přímo ke specialistům. Nemají pak možnost korigovat předepsané léky od specialistů, při jejichž nevhodné kombinaci může docházet například k žaludečních vředům, problémům s tlakem a jiným obtížím.


ČTK to v Brně na dvoudenní konferenci praktických lékařů řekla přednostka geriatrie a praktického lékařství brněnské fakultní nemocnice Hana Matějovská Kubešová. Podle pražského lékaře a předsedy společnosti Mladí praktici, která konferenci pořádala, jsou praktičtí lékaři schopní mnoho problémů vyřešit sami.

Podle Matějovské Kubešové vzniká mnoho zdravotních problémů při nevhodné kombinaci léků u starších lidí, přičemž se mluví o 30 až 50 procentech hospitalizovaných. Senioři užívají mnoho léků, které si sami nemusí vždy pamatovat, a zatímco praktický lékař by měl mít u pacienta všechny zapsané, specialisté o nich nemusí vědět. „V minulosti měli obvodní lékaři co nejvíce lidí posílat ke specialistům. Pacienti nabyli dojmu, že u praktického lékaře budou hodiny čekat jen na doporučenku k odborníkům. Proto za nimi dnes chodí bez žádanky. K praktickému lékaři pak nejdou kvůli tomu, že ho obešli,“ uvedla Matějovská Kubešová.

Kvůli tomu si mohou lidé od specialistů přinést léky různých názvů, které však mohou mít stejné účinky a dublují se. Některé léky si nemusí vyhovovat. „Když praktický lékař neudělá lékové schéma, může si pak někdo vzít například lék na vysoký tlak spolu s prášky od urologa a může se stát, že má najednou tlak velmi nízký, nebo se mu zpomalí chod srdce. Vzniknout mohou i žaludeční vředy a krvácení do trávicího traktu při kombinacích léků od bolesti,“ upozornila Matějovská Kubešová.

Podle Krále je specializovaná péče mnohdy nadužívaná. „Není důvod chodit s bolavými zády na neurologii nebo s bolestí v krku na krční. Vše může vyřešit praktický lékař,“ dodal Král.

Pokud pacient praktického lékaře obejde, doktor to v platu nepozná. „Na každého registrovaného klienta je fixní poplatek, a pokud není výrazný úbytek pacientů, v penězích se to lékaři nijak nepromítne,“ objasnila Matějovská Kubešová fakt, že důvodem upozornění na obcházení praktických lékařů nejsou peníze, ale zdraví pacientů.

Společnost Mladí praktici uspořádala v Brně od pátku dvoudenní konferenci, na které se sešlo kolem 150 praktických lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?