Obrat onkologického ústavu v Brně je 1,5 mld Kč,pomáhají sponzoři

13. 12. 2013 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Roční obrat Masarykova onkologického ústavu v Brně je zhruba 1,5 miliardy korun. Tvoří jej platby od pojišťoven, tržby z prodeje služeb i sponzorské dary. Ústav čeká v příštím roce několik investic, například stavba Regionálního centra aplikované molekulární onkologie u jednoho pavilonu či nákup přístrojů. ČTK to řekla ekonomická náměstkyně Marie Kučerová.


Celkový objem majetku Masarykova onkologického ústavu je zhruba 2,5 miliardy korun. Největší příjem, 84 procent všech finančních prostředků, získává ústav od pojišťoven. Důležité jsou však podle vedení i sponzorské dary. „Příspěvky od sponzorů využíváme nejčastěji k vylepšení prostředí nebo ke koupi přístrojů, které nejsou nezbytně nutné, ale přispívají ke zlepšení kvality léčebné péče,“ řekl ředitel ústavu Jiří Vorlíček.

Ústav plánuje v příštím roce například splatit splátku 25 milionů korun za lineární urychlovač, který stál 125 milionů korun. Za 16 milionů korun se koupí multispirální CT přístroj, osm milionů korun půjde na nový mamární robotický ultrazvukový systém a intervenční ultrazvuk. Ze stavebních investic bude významná stavba Regionálního centra aplikované molekulární onkologie za 35 milionů korun, 17 milionů získá ústav z dotací.

Ústav dostal loni od sponzorů zhruba 7,5 milionu korun v hotovosti a věcné dary za 1,8 milionu korun. Letos od ledna do listopadu poukázali dárci ústavu 3,1 milionu korun a dary za 869.000 korun. „Hodně darů však dostáváme v prosinci a konečná částka může být jiná,“ podotkla mluvčí Zuzana Joukalová. Ústav dostává každoročně peníze také z dražby kalendáře Pirelli, který byl včera představen v Praze. Za peníze od sponzorů ústav zřejmě koupí například infuzní pumpy, které bezpečně a přesně dávkují infuze pacientům.

Masarykův onkologický ústav patří k tuzemským špičkovým pracovištím. Jeho počátky sahají do roku 1928, kdy byl na Žlutém kopci v Brně založen Dům útěchy pro nemocné rakovinou. Nyní má ústav 815 zaměstnanců a 252 lůžek. V roce 2012 tu bylo hospitalizováno 9689 pacientů, ambulantně lékaři ošetřili 184.467 lidí.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?