Obří přestavbu nemocnice Náchod chce sedm firem, tendr řeší ÚOHS

13. 7. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
O miliardovou zakázku na modernizaci a dostavbu Oblastní nemocnice v Náchodě se uchází sedm subjektů. Zájemci dnes podali žádosti o účast v tendru. Cenové nabídky budou moci podat ti, kteří splní kvalifikační kritéria. Zakázku, jejímž zadavatelem je Královéhradecký kraj, prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).


ČTK to řekl mluvčí kraje Imrich Dioszegi. Projekt kritizuje v kraji opoziční ODS.

Přes správní řízení vedené od konce května antimonopolním úřadem může tendr podle kraje pokračovat. To ČTK potvrdil šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj. „Předběžné opatření v této věci není vydáno,“ uvedl Rafaj s tím, že zakázkou se úřad zabývá na návrh společnosti CGM Czech. Ta si stěžovala na údajně příliš přísné kvalifikační podmínky.

Žádosti o účast v tendru podaly firmy OHL ŽS, Průmstav, BAK, VCES a Skanska. Zakázku chce získat i Sdružení Nemocnice Náchod, jehož členy jsou Metrostav a Hochtief, a také Sdružení Náchod, v němž figurují firmy Geosan a Strabag, uvedl mluvčí kraje. Odhadovaná cena zakázky je 875 milionů korun bez daně z přidané hodnoty.

Kraj pod vedením ČSSD na projekt získal evropskou dotaci 125 milionů korun, o dalších téměř 300 milionů korun z unie usiluje. Na stavbu si kraj také chce vzít úvěr 600 milionů korun. Opoziční ODS stavbu pro její financování z úvěru kritizuje a označuje ji za megalomanský projekt. „Nemocnice je klíčovým zdravotnickým zařízením v regionu a modernizaci rozhodně potřebuje,“ uvedl dříve hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Stavba by mohla začít letos na podzim a hotová by podle zadávacích podmínek měla být za 27 měsíců. Předmětem zakázky jsou stavební práce a dodávky techniky pro operační sály. Dostavba v dolním areálu nemocnice se bude dělat za plného provozu nemocnice. Počítá se s vybudováním čtyř nových budov, v nichž bude několik operačních sálů, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť a také přes 180 lůžek pro pacienty.

Nemocnice Náchod je po hradecké státní fakultní nemocnici největším zdravotnickým zařízením v kraji. V rámci své spádové oblasti slouží v některých oborech přes 150.000 lidem a na odděleních má 650 lůžek.

Některé budovy nemocnice jsou ve špatném stavu, o rekonstrukci celého areálu se hovořilo několik let. Práce začaly vloni v létě, kdy stavbaři zbourali objekty ředitelství a infekčního oddělení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?