Obviněný šéf VoZP zůstává ve funkci, správní rada ho neodvolala

21. 12. 2015 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Stíhaný generální ředitel Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) Karel Štein zůstává ve funkci. Čtvrteční správní rada pojišťovny, na které vysvětloval své obvinění z nehospodárného nakládání s penězi, Šteina neodvolala. Mluvčí pojišťovny Richard Medek ČTK sdělil, že správní rada neshledala důvod k takovému řešení.


Šteinovo stíhání se týká více než 20 podezřelých zakázek. Spolu s ředitelem VoZP protikorupční policie údajně stíhá tři lidi ze soukromé sféry, informovaly počátkem prosince Lidové noviny. Policie v červnu hledala dokumenty k veřejným zakázkám v budově ředitelství VoZP a tehdy se spekulovalo, že shání důkazy k zakázce na nábor klientů, za niž pojišťovna vyplatila odměny 130 milionů korun. Štein, který pojišťovnu vede přes šest let, obvinění považuje za absurdní.

„Správní rada generálního ředitele Karla Šteina neodvolala. Zůstává ve funkci, neshledala důvod k takovému řešení. Pojišťovna nadále plní své závazky vůči svým klientům i smluvním partnerům,“ uvedl Medek.

„Správní rada VoZP se situací kolem osoby pana generálního ředitele důkladně zabývala na včerejším jednání. Samosprávné orgány pojišťovny v tuto chvíli shromažďují všechny nezbytné podklady, budou o nich znovu jednat a na jejich základě bude přijato odpovídající opatření,“ sdělil ČTK prostřednictvím tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví člen rady jmenovaný za tento úřad.

Ministerstvo už dříve uvedlo, že ho případ znepokojuje. Na příští rok ministerstvo plánuje ve VoZP kontrolu, při které se zaměří i na skutečnosti, které prošetřuje protikorupční policie. Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Čechové je ale pravděpodobné, že obvinění je dohrou problému, na který upozornila kontrola ministerstva provedená ve VoZP na přelomu let 2012 a 2013. Ministerstvo po této prověrce podalo trestní oznámení na neznámého pachatele.

VoZP, která mimo jiné hradí lékařskou péči českým vojákům, měla na konci loňského roku zhruba 700.000 klientů a za zdravotní péči loni vydala 14,41 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?