Oční oddělení nemocnice nabízí jistotu pro nadstandardní péči

4. 8. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V seriálu Naše nemocnice tentokrát představujeme oční oddělení jindřichohradecké nemocnice, jehož primářkou je od roku 2010 MUDr. Magdalena Loulová. V následujícím rozhovoru objasňuje nejen rozsah činnosti oddělení, ale i jeho personální obsazení a přístrojové vybavení.


Paní primářko, jaká je struktura vašeho oddělení?

Oční oddělení se skládá z lůžkové a ambulantní části. Ambulantní část je dislokována na poliklinice. Je rozdělena na všeobecnou oční ambulanci a ambulanci pro léčení očních vad dětského věku. Na všeobecné ambulanci je denně dopoledne a většinou i odpoledne přítomen lékař docházející z oddělení. Na oční ambulanci jsou léčena všechna oční onemocnění nevyžadující hospitalizaci.

Oční ambulance též slouží jako konziliární zařízení pro privátní lékaře z okresu.

Ano.Vortoptické stanici pracuje specialista, soustřeďující se na dětské oční vady včetně retinopathie nedonošených. Péče v této stanici přesahuje značně hranice okresu. Pracuje zde dětská sestra - ortoptistka, která v určené dny samostatně s docházejícími dětmi koná oční cvičení.

Jak je oční oddělení personálně zajištěno?

Personální obsazení umožňuje velmi kvalitní péči v celé šíři oboru očního lékařství. Na oddělení pracují tři lékaři na plný úvazek a dva na částečný úvazek, dále pak osm pracovníků středního a pomocného zdravotnického personálu.

Kolika lůžky disponujete a kolik pacientů ročně ošetříte, případně hospitalizujete?

Vlastní oddělení je tvořeno lůžkovou částí, ambulantní a vyšetřovací částí a operačním traktem. Oddělení disponuje v současné době čtyřmi lůžky. Tato kapacita je dostatečná vzhledem k tomu, že většinu operačních výkonů i vyšetření již provádíme ambulantně. Ambulance oddělení je totožná s vyšetřovnou.Vambulantní části probíhají příjmy pacientů k hospitalizaci, konziliární vyšetření v rámci nemocnice, speciální vyšetřovací metody jako je například perimetr, fluorescenční angiografie či fotografická vyšetření, dále vizity a všechna administrativa. Rovněž zde funguje pohotovost pro pacienty z našeho okresu i okolí.Vroce 2010 jsme ambulantně ošetřili přes 11 000 pacientů a hospitalizováno bylo 379 pacientů.

Jakou část regionu pokrýváte?

Léčíme pacienty z bývalého okresu Jindřichův Hradec a Pelhřimov, některé pacienty i z okresu Tábor, především z oblasti Veselí nad Lužnicí a Soběslav.Odroku 2010 rovněž naši lékaři dvakrát týdně jezdí do nově zřízené ambulance do Dačic. Toto spádové území námumožňuje naplno využít kapacitu oddělení při zachování přiměřených objednacích dob. Těžiště činnosti oddělení je jednak v operativě - přednostně se jedná šedé zákaly, šilhání, v tomto případě k nám chodí i malí pacienti z Pelhřimovska. Dále provádíme konzervativní léčbu sítnicových onemocnění, laserové operace diabetiků a glaukomatiků. Sortiment léčených pacientů je velmi pestrý. Stručně se dá říci, že léčíme všechna oční onemocnění s výjimkou odchlípených sítnic. Ty postupujeme na specializovaná vitreoretinální pracoviště, na oční oddělení českobudějovické nemocnice nebo na kliniky v Praze.

Uveďte, jak je vaše oddělení přístrojově vybaveno?

Přístrojové vybavení ambulance je velmi dobré, některé přístroje, například perimetr, autorefraktometr, funduskamera, jsou na špičkové úrovni.Vroce 2008 byl pořízen nový přístroj - Tonoref II, který zvládá přesné měření dioptrické mohutnosti oka, zakřivení rohovky i nitrooční tlak.Naočním oddělení též provádíme ambulantně specializovaná vyšetření - fluorescenční angiografii, což provádíme společně s nemocnicí v Českých Budějovicích jsme jediní v Jihočeském kraji, a dále počítačovou perimetrii. Naše vybavení nám dovoluje posílat snímky očního pozadí internetem na klinická pracoviště ke konzultacím o pacientech. Fungujeme jako angiografické centrum, díky tomu naši pacienti mohou na kliniky odjet přímo ke specializované léčbě. Koncem roku 2007 byl na oční oddělení též pořízen novýYAGlaser, řešící tzv. následné katarakty - zahuštění pouzdra čočky po proběhlé operaci šedého zákalu bez nutnosti chirurgického zásahu. Tímto laserem rovněž provádíme zákroky u některých typů zeleného zákalu.

Které typy operací na vašem oddělení převažují?

Operační trakt je prostorný a účelný, vyhovuje naší hlavní činnosti - nitroočním zákrokům s převahou operací katarakty, tedy šedého zákalu. Implantujeme již rutinně měkké nitrooční čočky, dovolující šetrnou operaci řezem 2,7mmvelkým. Tyto vysoce kvalitní čočky dostávají naši pacienti bez doplatku.Vroce 2010 byl pořízen nový ultrazvukový přístroj, který pomáhá při výpočtech nitroočních čoček k implantaci a rovněž k vyšetření pacientů s onemocněními sítnice. Dále provádíme operace víček hlavně při kožních nádorech a degenerativních změnách, operace šilhání. Odděleně od operačního traktu je umístěn laser, který je opět jedním ze dvou v celém kraji. Provádíme ošetření pacientů s postižením sítnice při diabetu, jichž v poslední době výrazně přibývá, rovněž při uzávěrech sítnicových cév, případně dalších sítnicových onemocněních.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?