Od ledna některé léky budou jen na občanku

30. 10. 2008 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Od ledna příštího roku chce ministerstvo zavést novou kategorii léků tzv. bez receptu, ale s omezením. A hned se kolem toho strhla hádka. Na jedné straně lékařská komora tvrdí, že je to nesmysl. Na druhé straně ministr zdravotnictví, někteří lékaři, a hlavně lékárníci tvrdí, že je to rozšíření služeb pro pacienty...


„Chceme zvýšit počet volně prodejných léků, aby je pacienti měli snáze dostupné,“ řekl Právu ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Zástupci ambulantních lékařů jsou většinou pro, ale mají podmínku: budeme se domlouvat a dohadovat na tom, které léky do této nové kategorie budou zařazeny.

Kontrola v lékárně

A jak by takový výdej léků bez lékařského předpisu, ale s omezením vypadal?

Pokud by si pro něj pacient přišel do lékárny, bude se muset prokázat občanským průkazem a zároveň bude omezen počet balení léků, které mu mohou být v měsíci vydány. Znamená to, že lékárník bude muset v počítači zkontrolovat, zda danému zákazníkovi již daný lék nebyl v měsíci vydán v jiné lékárně, a bude muset vést o vydání léku pacientovi záznamy.

Které léky to budou, zatím není jasné

Zatím není jasné, které léky by do nové skupiny měly být zařazeny. Jisté je zatím pouze jedno: na seznamu těchto léků budou léky s pseudoefedrinem, a to proto, aby se nedaly zneužít pro výrobu drog. Na pozitivním seznamu SÚKL jsou vedle léků na vysoký krevní tlak či cholesterol také léky na léčení astmatu a pohotovostní antikoncepce. Lékárnická komora ještě navrhuje doplnit seznam o antibiotickou mast framykoin a anopyrin 100 mg. Nic ale není jasné.

Diskutovat o tom, které léky se zařadí na seznam bez receptu, ale s omezením, se má do konce listopadu a v prosinci ministerstvo rozhodne, které léky to budou. Příslušnou vyhlášku pak vydá SÚKL.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?