Od podzimu by se mělo platit v nemocnici víc, projedná to vláda

6. 4. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Platba za den v nemocnici by zřejmě od podzimu měla stoupnout z 60 na 100 korun a v lékárnách by pacienti platili 30 korun za celý recept. Nyní platí za položku na receptu, přitom na receptu mohou být dvě položky.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) to navrhuje v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou ve středu projedná vláda.

Legislativní rada vlády už Hegerův návrh podpořila. Podle České televize Heger ve středu také navrhne, aby se ze zdravotního pojištění vyjmuly podpůrné a doplňkové léky.

Ministr vychází z koaliční smlouvy, která uvádí zvýšení plateb za den v nemocnici na nejméně 100 korun. Podle smlouvy by měla být zpoplatněna také návštěva specialisty bez doporučení praktika, což Heger zatím nenavrhuje. Na zavedení nových poplatků se vládní koalice v nedávné debatě neshodla.

Podle Hegerova návrhu by se také mělo vyjmout ze zdravotního pojištění 30 podpůrných a doplňkových léků, uvedla ČT. Jde o preparáty, které nevyléčí, ale pomáhají obtíže zmírnit. Tyto léky užívají hlavně důchodci, kteří tak podle ČT zaplatí největší část z 580 milionů korun, které ušetří pojišťovny.

Vedle změn v regulačních poplatcích přináší novela zásadní změnu pro pacienty v tom, že ruší zákaz připlácení na lepší péči. Aktuálně se pro pacienty ale nic nezmění. Nejprve totiž bude nutné vymezit standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, případně zaplatí hotově.

Politici se musejí dohodnout, kdo péči na standardní a nadstandardní rozdělí. Hlásí se o to Česká lékařská komora (ČLK). Podle memoranda, které podepsal Heger s lékaři na závěr jejich protestní odborové akce, by se práce měly účastnit všechny významné organizace zdravotníků.

Novela umožní, aby si pacienti už letos připlatili na lepší materiál, a až budou hotové standardy, tak i na lepší péči. Základní balík péče hrazené z pojištění by se podle Hegera měl zhruba rovnat tomu, co dnes pojišťovny platí. Podle ČLK bude jednodušší „negativní“ vymezení, tedy stanovit to, co pojišťovny neplatí.

Novela rovněž umožní slučování zdravotních pojišťoven a dá jim větší zodpovědnost. Budou se zodpovídat ve výročních zprávách, proč a jak rozšířily smluvní síť. Teď jsou smlouvy bez kontroly. Novela urychlí vstup nových levnějších léků do ČR tím, že zjednoduší správní řízení.

Na novelu navazují tři reformní zákony o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, o specifických zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě. Ty by měly začít platit od roku 2012.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?