Od první české transplantace uběhlo 50 let

18. 3. 2016 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadace Karla Pavlíka na podporu dárcovství a transplantací orgánů slaví 50. výročí první úspěšné transplantace ledviny v Československu, kterou provedl 21. března 1966 tým lékařů pod vedením prof. Prokopa Málka.


Při této příležitosti uspořádala neformální setkání v Praze, kterého se z původního transplantačního týmu účastnili chirurgové Vladimír Končandrle a Ján Kubát, ale i lékaři, kteří později na jejich práci navázali. Prvním nemocným, kterému byla ledvina úspěšně transplantována, byl Karel Pavlík, jehož jméno nadace nese.

Transplantační medicína udělala za 50 let ohromný pokrok. Dramaticky se zlepšilo přežívání transplantovaných štěpů. Kromě ledvin se s dobrými výsledky transplantují játra, srdce, slinivka břišní a plíce. Výrazného pokroku bylo dosaženo v transplantacích kompozitních tkání, tj. končetin a tváře uvedla členka správní rady nadace doc. MUDr. Květa Bláhová, CSc. Podle ní dostaly velkou naději i nemocné, u kterých může být neplodnost vyřešena transplantací dělohy.

Nadace Karla Pavlíka byla založena v roce 1992. Kromě podpory transplantologie každoročně uděluje českým i zahraničním vědcům výroční cenu za mimořádné zásluhy v oblasti rozvoje transplantační medicíny. Mezi dříve oceněné laureáty patří kromě Vladimíra Kočandrleho a týmu, který první transplantaci v Československu provedl, například i prof. Paul Terasaki z Los Angeles, který položil základy transplantační imunologie, MUDr. Bohdan Pomahač, který jako první provedl transplantaci celé tváře ve Spojených státech či prof. Mats Brännström, který provedl první úspěšné transplantace dělohy u žen, která pak porodily zdravé plody.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?